kolory
Re: kolory
Witam.Dziękuję i jak kiedyś napisałem ,nie poddam się.Witam Zbyszku, jak rybki?Gutek czerwony jest w stosunku do czarnego panujący a czarny ustępujący.Rozumiem,że masz czarne rakiety i chcesz ich pokrój przelać na żółte i czerwone.W pierwszym pokoleniu określenie koloru potomstwa jest proste.Jednak pokrojowo wyjdą ptaki pośrednie .Czyli gorsze od rakiet i lepsze od żółtych i czerwonych.Ja bym poszedł w kierunku chowu krewniaczego(kazirodczy).Jednak łatwo tu o popełnienie błędu i zamiast postępu możliwy jest regres.Pociągnij młodych i potem spróbuj krzyżować ojca z córką(córkami )i matkę z synem(synami).Następne pokolenia między sobą :F1 z F2 itd.Jednak niektórzy hodowcy boją się chowu krewniaczego.Według mnie to najszybszy i najlepszy sposób na uzyskanie dobrych wyników.Dobrych wyników ,samych rakiet i miłej zabawy życzę.Pozdrawiam.
Widać ten rok dla nas pechowy ,mnie też dopadło choróbsko w pierwszym kwartale ,poleżałem tydzień w szpitalu ,ale jakoś mi odpuściło. Za to w hodowli wszystko ok .sporo młodych ,zapowiadają sie na dobre ptaszki ,pewnie widziałeś mój filmik na Youtube?http://www.youtube.com/watch?v=zwX4SSCX-Zc Fascynuje mnie lot tych gołąbków ,jak bede na urlopie to nakręce filmy z treninngu młodych ,będzie lepsze łącze to powrzucam na Youtube .Pozdrawiam i życze zdrowia dla Ciebie Krzysiek i syna
Szukaj a znajdziesz
Witam.Dzięki Zbyszku.Oczywiście film obejrzałem.Ad.Lukezi i ad.Krzysiek. Opiszcie schemat wymienionego przez Was krzyżowania wtórnego.Pozdrawiam.
- Krzysiek_pigeon
- Kontakt:
Krzyżowanie wsteczne (testowe) ma na celu sprawdzenie czy dany osobnik jest homozygotą czy heterozygotą pod względem danej cechy.Polega ono na krzyżowaniu danego osobnika ze znaną homozygotą.Może coś pokręciłem
ale wydaje mi się że powinno być dobrze, chyba coś jeszcze ze studiów pamiętam.Pozdrawiam.

Witam.Czyli wsteczne nie wtórne.Krzyżowanie to stosuje się w chowie kazirodczym.W skrócie polega na połączeniu heterozygoty z pokolenia F1 lub F2 z homozygotycznym rodzicem lub dziadkiem.Głównie stosuje się tę metodą w celu wprowadzenia cech determinowanych genami dominującymi lub recesywnymi.Aby trochę rozjaśnić:homozygota to ptak czysty rasowo,z cechami dominującymi,w żargonie hodowców mówi się,że ptak ten ma "silną krew",natomiast heterozygota F1 ,F2 to mieszaniec z cechami ustępującymi tzw."słaba krew".Pozdrawiam.
- Krzysiek_pigeon
- Kontakt:
Wydaje mi się że określeń wtórny i wsteczny można używać zamiennie.Kol. Opal wydaje mi się że chodzi Ci o chów wsobny czyli krewniaczy.
Witam.Chodzi mi dokładnie o to co napisałem.Kazirodztwo jest to kojarzenie w ścisłym pokrewieństwie.Ojciec z córką ,matka z synem,brat z siostrą .Oczywiście jest to chów wsobny .Jednak w chowie wsobnym są różne możliwośći.Można łączyć ptaki w dalszym pokrewieństwie lub bardzo blisko spokrewnione.Te bliskie pokrewieństwó określa się w genetyce jako połączenie kazirodcze.Pozdrawiam.Ps.Dla pewności przejrzałem dostępne materiały skorzystałem też z internetu i nigdzie się nie zetknęłem z określeniem krzyżowanie wtórne.Tu się jednak nie upieram bo nie mam całkowitej pewności.Pozdrawiam.
Witam. Obserwuję ten temat i chciałbym skorzystać z okazji i dopytać się jak mogę poprawić kolor w ogonie tzn. mam samca Barwnogłówki Królewieckiej który ma ładny kolor czerwony na głowie a w ogonie przebija kolor czarny. Jest w parze z samicą w kol. żółtym i młode wychodzą w ładnym kol. żółtym i czerwonym , lecz i u młodych czerwonych jest dębowy ogon. Pozdrawiam znawców genetyki , dla mnie to czarna magia.
Witam.Ten czerwony jest prawdopodobnie z krzyżówki żółtego i czarnego z nieczystych linii. W zestawieniu z tą żółtą samicą przekazuje geny odpowiedzialne za siny ogon.Jedyna rada próbować z innymi samicami.Jednak jeżeli nie znasz rodowodu ptaków będzie to działanie w ciemno.Ewentualny sukces będzie dziełem przypadku a nie celowego działania.Gdybyś dokupił czerwoną homozygotyczną(czysto rasową) samicę to prędzej osiągniesz zamierzony cel.Pozdrawiam.
Niestety nie znam rodowodu żadnego z tej pary , w tym roku to już sobie daruję ,a po próbuję na przyszły rok. Dzięki za odpowiedź.
Witam . Rozmawiałem z poprzednim właścicielem tych barwnogłówek i powiedział mi że dokładnie nie pamięta ale chyba ten czerwony był po parze żółtych. Pozdrawiam.
Witam.To potwierdza,że nie jest z czystej genetycznie linii.Któreś z rodziców było po czarnym i stąd ten dębowy ogon.Gdyby zółte miały mocną krew ,młode też bylby żółte.Pozdrawiam.
Witam . w tej chwili mam jeszcze dwa malutkie młode po tej parze to zobaczę jakie będą miały kolory, dzięki za pomoc
witaj Opal,nieskromnie ocenię 85%moich ptaków na "petardy"czy te nabyte[kilka ] czy te wychodowane u mnie[kilkadzieścia],a kombinacje potrzebne mi i doradztwo aby trwać w tym ,nie należę do związku,nie wystawiam i nie mam zamiaru .ptaki są moją M i ogromnym relaksem po pracy[kier.autobusów]. ukłony, podziękowania za cenne rady i na razie.
Wita.Gutek powodzenia życzę.Aby co sezon pokrój Twoich ptaków był coraz lepszy.Pozdrawiam.
"gdyby Opal znalazł chwilę?" mam pocztowe koloru srebrnego nabyte w CZ> młode rozwijają się w jajku do pewnego momentu i zdychają,myślę że zbyt bliskie pokrewieństwo rodziców jest powodem.czy biały pocztus w lini prostej mógłby być na "dolewkę?"ukłony.co podać profilaktycznie na odgrzybianie.dzięki.
Witam.Na to pytanie, to znaczy zamieranie zarodków ,piskląt w jajku,to jednoznacznie nie można odpowiedziec.Przyczyn jest kilka.Przewaznie to powstaje przy chorobach przenoszących się,np. salmonelloza,lub może wystepować niedogrzanie jaj,za duża obsada gołebi w gołebniku, stres gołebi, nieprawidłowe ułozenie zarodka. niedobóry witamin. kojarzenie rodziców wsobne,Pytasz czy mozna dac bialego pocztowego na dolewkę można nawet dac i czarnego.To zależy co chcesz przez to uzyskac,ale to juz genetyka.Profilaktycznie co podać na grzyba ,nie wiem co masz na mysli.Podaj dokładnie Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
Witam ,
miałem ten sam problem, ciągle jaja niezalęgniete, mlode w jajach nieżywe a przyczyną była salmonelloza,która wkońcu zaatakowała mi dorosłe ptaki.Tez niewiedziałem co robić prosiłem o radę na forum. przeleczyłem całe stado norfloxacyna przez 9 dni pózniej probiotyk i zakwaszacz po tych kuracjach problem zniknał, w sumie na wiosne az do czerwca nic nie odchowałem przez tą chorobe
no i jeszcze przez rzesistka.
miałem ten sam problem, ciągle jaja niezalęgniete, mlode w jajach nieżywe a przyczyną była salmonelloza,która wkońcu zaatakowała mi dorosłe ptaki.Tez niewiedziałem co robić prosiłem o radę na forum. przeleczyłem całe stado norfloxacyna przez 9 dni pózniej probiotyk i zakwaszacz po tych kuracjach problem zniknał, w sumie na wiosne az do czerwca nic nie odchowałem przez tą chorobe
no i jeszcze przez rzesistka.
-
- Kontakt:
A co do pokrewieństwa, unikam tylko łaczenia w pary jednogniazdków z tego samego lęgu. Mam pare śląskich tarczowych oboje sa od tej samej pary lecz z różnych legów, Samica jest żółta samiec czerwony, dają silne młode raz żólte raz czerwone a ostatnio parka czystych białych wyszła.
dzieki, ale wiem co piszę,z innymi partnerami gdy sa, młode jak byki wychodza.chodzi mi o to jak nie stracić koloru srebrnego,chyba że ktos choduje srebrne pocztusy.prosze o kontakt.pozdrawiam.