Jak sprawdzić czy jajka są zapłodnione.
Jak sprawdzić czy jajka są zapłodnione.
Jak sprawdzić czy jajka są zapłodnione .
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
Re: Jak sprawdzić czy jajka są zapłodnione.
weź mocną lampkę i jak jajka maja od zniesienia 10dni prześwietl je ja to stosuje i się sprawdza
PS nie prześwietlaj w nocy bo przestraszysz gołębia i może pożucić
"porzucić"junes pisze:weź mocną lampkę i jak jajka maja od zniesienia 10dni prześwietl je ja to stosuje i się sprawdza
pierwsze żyłki widać już w 4 dniu od zniesienia pierwszego jajka
Witam wystarczy po ok 4-5 dniach wziąć jajko pod słońce będzie wewnątrz widać zalążek, żyłki
Jak to jest z zapłodnieniem jajek u gołebi . Oba jajka samiec musi zapłodnić osobno?, co za tym idzie jest możliwość że oba jajka w gnieżdzie będą po różnych samcach. Czy samiec zapładnia za jednym razem oba jajka i oba młode w gniezdzie zawsze są po jednym samcu.
Może być że jeden młody jest po jednym, a drugi po drugim.
No właśnie, pytałem bo jeden młody w gnieżdżie był rasowy a drugi jakiś dziwny, pewnie mają dwóch ojców.
Po tygodniu sprawdz czy jajko ściemniało.
Jak skorupka wyglada tak samo jak zaraz po naniesieniu to znaczy ze jajko jest niezalęgnięte.
Bywa też tak że skorupka ściemnieje a jako będzie bełtunem.
Po dwóch tygodniach jak weźmiesz jajko do reki i lekko poruszając słyszysz że w środku chlupie to znaczy ze bełtun.
Jak skorupka wyglada tak samo jak zaraz po naniesieniu to znaczy ze jajko jest niezalęgnięte.
Bywa też tak że skorupka ściemnieje a jako będzie bełtunem.
Po dwóch tygodniach jak weźmiesz jajko do reki i lekko poruszając słyszysz że w środku chlupie to znaczy ze bełtun.