Wykaz wartości odżywczych nasion dla gołebi

turkot1989
Posty: 214
Rejestracja: sob sie 20, 2011 2:47 pm
Kontakt:

Wykaz wartości odżywczych nasion dla gołebi

Post autor: turkot1989 » ndz mar 02, 2014 9:30 pm

Dzis postanowiłem zrobic sobie ściągę o plusach i minusach nasion w żywieniu gołebi oraz wartościach odżywczych poszczególnych nasion. Zapraszam do uzupełniania.
Ci, którzy będą dopisywać wartości odżywcze zbóż, proszę o zwrócenie uwagi na to, aby dane o wartości odżywczej danego ziarna odnosiło się dla ptaków /drobiu/, a nie dla człowieka, konia czy świni bo mogą być różne wartości odżywcze.

Pszenica

Wartość odżywcza:

60% węglowodanów

12% wody

11 – 12% białka

8 – 9% błonnika

2,5% tłuszczów

Reszta, czyli około 5% to potas, magnez, sód, żelazo, wapń, witamina E, D3, K, PP, witaminy z grupy B, a także śladowe ilości pierwiastków m. in. cynku. Dostarcza organizmowi: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol.

Pszenica jest lekkostrawna, zawiera stosunkowo dużo białka i wapnia, jednak mało witamin. Więcej białka zawiera odmiana jara. W białku pszenicy znajduje się glutelina i prolamina. Prolaminy są białkami niepełnowartościowymi, a gluteliny zawierają mało cystyny.


Jęczmień
Wartość odżywcza:
Jęczmień zawiera dużo skrobi, czyli cukru złożonego, który działa, energetycznie. Łuszczony jest lekko strawny i zasobniejszy w składniki pokarmowe. Zależnie od gatunku zawiera różne ilości białka. Jak u innych zbóż tak i u jęczmienia wyróżnia się jare i ozime, z tym, że jare bardziej nadają się na paszę dla ptaków. Jęczmienie jare zawierają więcej skrobi, zaś ozime więcej białka i włókna. Odmiany przeznaczone na piwo zawierają zazwyczaj więcej węglowodanów, a mniej białek. Jęczmień posiada wszystkie witaminy z grupy B poza B2 i B6, a także dużo krzemu, który pobudza do nieśności
Sód 9mg Potas 280mg Wapń 29mg Fosfor 221mg
Magnez 79mg Żelazo 2.5mg Cynk 2.1mgMiedź 0.4mg Mangan 1.3mg

Awatar użytkownika
piobar
Posty: 275
Rejestracja: pn paź 08, 2007 10:53 pm
Lokalizacja: Krakow/ Kaszów
Kontakt:

Re: Wykaz wartości odżywczych nasion dla gołebi

Post autor: piobar » pn mar 03, 2014 10:05 pm

Jeśli chcemy się bawić w bilans pasz to bierzemy głównie pod uwagę:
sucha masa (%)
białko surowe (g/kg s.m.)
tłuszcz surowy (g/kg s.m.)
włókno surowe (g/kg s.m.)
cukier (g/kg s.m.)
Ca (g/kg s.m.)
P (g/kg s.m.)
energia metaboliczna (MJ/kg s.m.)
ewentualnie energia laktacji netto – NEL (MJ/kg s.m.)

Zawartość składników pokarmowych każdej z pasz jest orientacyjna i niezmienna (określona badaniami) i nie ma na to wpływu jakie zwierze je spożywa. Ma to dopiero znaczenie kiedy tworzymy preliminarz pasz i określamy zapotrzebowanie danego gatunku.

Awatar użytkownika
Jarek Siedlecki
Posty: 512
Rejestracja: wt sie 07, 2007 9:11 am
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

Re: Wykaz wartości odżywczych nasion dla gołebi

Post autor: Jarek Siedlecki » ndz mar 09, 2014 6:42 pm

turkot1989 pisze:Dzis postanowiłem zrobic sobie ściągę o plusach i minusach nasion w żywieniu gołebi oraz wartościach odżywczych poszczególnych nasion.
A skąd bierzesz informacje do ściągi? :mrgreen:
Dirko

Awatar użytkownika
zbiter
Posty: 1905
Rejestracja: wt lis 15, 2005 9:26 pm
Kontakt:

Re: Wykaz wartości odżywczych nasion dla gołebi

Post autor: zbiter » ndz mar 09, 2014 10:53 pm

Jęczmień Jest ziarnem o najbardziej stałym składzie chemicznym niezależnym od odmiany, zawiera 12% białka ogólnego, 2% tłuszczu, 5% włókna surowego, 60-65% bezazotowych wyciągowych, bardzo mało karotenu i wit.D, więcej natomiast kwasu nikotynowego. Białko jęczmienia, jak również jego większość innych składników pokarmowych, jest bardzo dobrze trawione przez wszystkie zwierzęta.

Pszenżyto To nowy rodzaj zboża powstały ze skrzyżowania pszenicy z żytem. Charakteryzuje się bardzo dużą zmiennością w stosunku do innych zbóż w składzie chemicznym. Zawiera 12,2% białka ogólnego, 1,4% tłuszczu, 2,4% włókna surowego, 70,2% bezazotowych wyciągowych. Białko pszenżyta ma większą zawartość lizyny niż pszenica.

Kukurydza Ziarno kukurydzy ma najwyższą wartość energetyczną dzięki dużej zawartości skrobi, tłuszczu, a małej zawartości włókna. Zawiera 9,4% białka ogólnego, 3,9% tłuszczu, 2,9% włókna surowego, 70,1% bezazotowych wyciągowych. Może być stosowana dla wszystkich grup zwierząt jednak należy pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu należy ją ograniczać gdyż dochodzić może do nadmiernego otłuszczenia

Sorgo Wartość sorga jest bardzo podobna do wartości kukurydzy: zawiera bardzo mało białka a w nim bardzo mało lizyny. W skład sorga wchodzi 9,2% białka ogólnego, 3% tłuszczu, 2,5% włókna surowego, 71,7% bezazotowych wyciągowych. Niektóre odmiany mogą zawierać dużo tanin i innych garbników, przez co ziarno może mieć gorszy smak i niższą wartość.
Szukaj a znajdziesz

ODPOWIEDZ