gdańskie zmienniaki?
- golebiewski
- Kontakt:
gdańskie zmienniaki?
Nabyłem kiedyś młodą żółtą ładną samiczkę. Kiedy zaczęła się pierzyć w miejsce żółtych piór zaczęły wyrastać białe. Mam ją już parę ładnych lat(koło 10) i obecnie jest w większośći biała z nielicznymi żółtymi piórami na szyi. Pytałem się hodowcy po jakich gołębiach ona pochodzi. Powiedział, że po czystych żółtych i był bardzo zdziwiony jej przemianą. Z żółtym samcem dawała żółte młode. W międzyczasie z braku dobrych żółtych, nabyłem czarną samicę. Kondycja gdańskich w kraju znalazła też odzwierciedlenie w mojej hodowli i rasa ta została zakwalifikowana jako etatowe mamki. Dawałem im tylko coś tam na koniec sezonu swojego wychować. Krzyżowały się jak chciały. Z tego też pojawiły się 2 czarne i 3 czerwone. W tym roku mamek miałem dość dużo i postanowiłem sobie wyhodować więcej po nich młodych, żeby zobaczyć jak po wolierowcach z Niemiec będą latać. Uchowało się coś 20 szt. Kilka jak wyleciało nie wróciło, trochę jastrząb się pożywił reszta lata pół jako tako pół dobrze. Jednak nie o to chodzi. Jakie było moje zdziwienie kiedy to jeden żółty w trakcie pierzenia zaczął się wybielać a po jakimś czasię jeszcze dwa czerwone. Zupełnie jak zamojskie które kiedyś przez wiele lat trzymałem.
Co koledzy od gdańskich na to?
Co koledzy od gdańskich na to?
golebiewski
-
- Kontakt:
Re: gdańskie zmienniaki?
zamojskie i Gdańskie mają jednak wspólne pochodzenie i to może być odpowiedź 

- golebiewski
- Kontakt:
Tak się mówi. Jednak te pokrewieństwo to bardzo dawna sprawa. Po drodze jeszcze wiele krzyżówek. A tu cecha wyskakuje jak ,,diabeł z pudełka". Uśpiony jakiś jakiś gen, czy może to częściej się zdarza a ja nie słyszałem.
golebiewski
Znajomy miał kiedyś sokoły dobrze latające. Młode po nich były krase, dopiero po spierzeniu robiły się całe białe.
- golebiewski
- Kontakt:
Budapesztański białotatczowy ma taką cechę.
Jako młody jest jednobarwny. Po pierwszym pierzenie dostaje białych tarcz.
Garłacz brneński w rysunku tigra również dostaje białych piór, coraz więcej po każdym pierzeniu.
Jako młody nieraz ma tylko kilka białych piór.
Pozdrawiam.
Jako młody jest jednobarwny. Po pierwszym pierzenie dostaje białych tarcz.
Garłacz brneński w rysunku tigra również dostaje białych piór, coraz więcej po każdym pierzeniu.
Jako młody nieraz ma tylko kilka białych piór.
Pozdrawiam.
Pozdrawienia dla wszystkich milosnikow golebi.