Lukezi - Koroniarz Barwnoogoniasty
Witam Wszystkich. Na forum jestem nowy ale golebie hoduje ponad 20 lat, lapciate dryjery jeszcze kilkanascie lat temu byly dosc czeste w golebnikach, choc i wtedy te naprawde ladne byly rzadkoscia.Wiec nie wydaje mi sie, by dzis ktos chcial wychodowac nowa rase, ppoprostu jest to kolejna rasa bez ustalonego wzorca, ktora powoli przechodzi do lamusa.
Witam.Dawno mnie nie bylo i od razu trafilem na interesujacy mnie temat.Czasami spotykam na gieldach lapciate dryjery, przewaznie ptaki te pochodza z Mazowsza lub samej Warszawy i te z duzymi lapciami maja nawet dosyc wysoka cene ( ok. 50 zl za sztuke). ich wlasciciele twierdzili ze ptaki te sa odmiana mewki mazowieckiej, na co mowilem ze zdziwieniem, ze istotnie sie od nich roznia( koronka,typowy dla mewek zabot).Odpowiedzieli mi, ze mewka mazowiecka jest hodowana w dwoch typach, bardziej liczne sa ptaki czysto biale z widocznymi cechami mewki chiĂąskiej, chociaz wychodowano juz takze odmiany barwne tego typu.Drugi typ, to wlasnie mewka mazowiecka barwnoogoniasta, majaca koronke i cechy rasowe dryjera, od ktorego podobno pochodzi. takie informacje przekazali mi spotykani ma gieldach hodowcy lapciatych dryjerow. Pozdrowka dla wszystkich.
-
- Kontakt:
Re: Lukezi - Koroniarz Barwnoogoniasty
Ja w swojej hodowli posiadam i MEWKI MAZOWIECKA I właśnie takie KORONIARZE BARWNOOGONIASTE i wydaje mi się ,że mało maja ze sobą wspólnego , jedyne co je łączy to to że to 2 bardzo stare Polskie rasy. Słyszałem od dziadka ,że KORONIARZ BARWNOOGONIASTEŁOPCIATE dawno dawno byly bardzo znane i licznie występowały tak jak to napisal kolega rafal.n.
Odkopałeś temat z przed 2 lat
ale to nic w końcu górnictwo też jest potrzebne 
A po drugie mam u siebie Dryjery łapciate bardzo miłe gołąbki.

A po drugie mam u siebie Dryjery łapciate bardzo miłe gołąbki.
W moich stronach mówi się na nie, dryjery, strzałki. Spotkałem ptaki na czarnym ogonie, i czerwonym. Łapciatych nie widziałem, chociaż sam chętnie kupił bym łapciate, bądź na innych kolorach ogona. Jeżeli ktoś posiada i ma chęć sprzedać w okresie przedwiosennym, proszę pisać na PW.
...
Ja mam żółte na dużych łapciach 

Takie gołąbki były na wystawie w Kielcach, jako pokaz:

W kieleckim są nazywane jako dryjery, tryjery lub weneckie lotne.
Pozdr.

W kieleckim są nazywane jako dryjery, tryjery lub weneckie lotne.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Dokładnie o takie ptaszki chodzi. Jak widać prezentowany ptaszek ma brew jasną, a prezentowane wyżej ptaszki kolegi Lukezi mają brew czerwoną. Jaka powinna być prawidłowa? Jeżeli ktoś ma odmiany barwne, oraz odmiany kosmate proszę o zamieszczanie zdjęć, chętnie obejrzę (pewnie nie tylko Ja).
...
W moich stronach nazywa się to ogoniak, bliżej Łodzi ogonek lub dryjer. Z całą pewnością nie jest to koroniarz barwnoogoniasty.Kiedyś takie właśnie ogoniaki były u nas niezwykle popularne, później zdegradowano je do roli mamek, często krzyżowano z innymi rasami, także z koroniarzami barwnoogoniastymi. Czysto rasowe ogoniaki były dobrymi lotnikami. Pamiętam z dzieciństwa, jak mój ojciec codzinnie ganiał stadko ok. 30 sztuk samych ogoniaków i latały na dosyć sporej wysokości krążąc zwartym stadem , lotem dosyć szybkim po 1,5godziny i dłużej. Ganiał je dwa razy dziennie, rano i pod wieczór.Aby móc złapać obcego ogoniaka swoje znaczył na skrzydłach czerwonym tuszem.
-
- Kontakt:
- wscekly4405
- Kontakt:
piękne ptaszki podobają mi się miałem kiedyś łapciate drejery pozdrawiam
golebie-akrobatyczne
Dla jasności. To nie koroniarze,tylko dryjery łapciate lub mewki mazowieckie barwnoogoniaste.
Witam. Mewki mazowieckie na pewno to nie są. Mewka mazowiecka ma całkowicie inaczej ukształtowany żabot.Raczej wygląda na driera łapciatego ale ten żabot u tego gołąbka na zdjęciu też daje do myślenia. Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
Mewka Mazowiecka to na 100% nie jest dla porównania wstawiam zdjęcie. Moje gołębie to nie Koroniarze bo maja łapcie, ani też nie drejery bo jak się orientuje to takiej rasy też niema. Więc tak sobie myślę może podjąć kroki prowadzące do zarejestrowania nowej rasy .
Tak to tak mają wyglądać mewki mazowieckie jak pokazał na zdjęciu kordiann11. Przypatrz się dokładnie Krzysiu.Pozdrawiam
Być może jest to krzyżówka dryjera z mewką mazowiecką barwnoogoniastą w celu uzyskania łapci u dryjera.
Co by to nie było to gołąbki są miłe, urocze itp.
Kol.kordiann - rejestracja nowej rasy to nie jest wcale taka prosta i łatwa sprawa, ale działania możesz podjąć.
Pozdr.
Kol.kordiann - rejestracja nowej rasy to nie jest wcale taka prosta i łatwa sprawa, ale działania możesz podjąć.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Co do tych gołąbków z barwnym ogonem i łapciami, to nie jest wcale nowa rasa.Na Mazowszu hodowane są od co najmniej połowy ubiegłego wieku. Znane są jako dryjery łapciate lub mewki mazowieckie barwnoogoniaste. Mewka mazowiecka biała ze strukturą upierzenia jak u mewki chińskiej to nowszy wynalazek.Co ciekawe,wielu hodowców nazywa ją mylnie mewką egipską.Po prostu tak już bywa z naszymi nie zerejestrowanymi rasami,że co miasto,to inna nazwa.Przykładowo kiedyś jakiś "geniusz"nazwał białogłówkę gumbińską krakowiakiem i ta fałszywa nazwa wlecze sie za rasa do dzisiaj. A odnośnie stwierdzena,że dryjerów niema, to nie ma też blauwinderów,widynów,winerków,pocztowych ozdobnych,staropolskich,garbonosów-orlików i wielu innych niezarejestrowanych ras.Nie ma ch,bo nie mają wzorca.Właśnie przez takie myślenie może ich wrótce naprawdę nie być.
- wscekly4405
- Kontakt:
krzysiek masz rację ze np.u nas nazywało się to mewką egipską mówię o białych jednak co do struktury upierzenia to 20 lat do tyłu były nawet lepsze tylko że bose rzadziej w skarpetach pozdrawiam
golebie-akrobatyczne
Witam. Nie było nic mylnego jak nazywanie gołębi pokazanych na zdjęciach.mewką egipską to tylko świadczyło o wielkiej niewiedzy ludzi którzy nazywali je mewkami egipskimi.Mewka egipska nie ma nic wspólnego z gołębiami pokazanymi na zdjęciach.Nie powtarzajcie tej niewiedzy. Pozdrawiam
Masz rację,ja tylko przytoczyłem jako przykład,co może zdziałać niewiedza ludzka.