RE: STAWAK CZESKI
Witam!!!!
Kol. baster ciesze się że dołączyłeś do nielicznej grupy hodowców polskich właśnie tej rasy.
Po pierwsze to zdj. nie obrazują i nie pokazują dokładnie całych ptaków.
Co mogę powiedzieć po tych zdjęciach??? Niebieską samiczkę wrzuć bo szkoda samczyka. O co mi chodzi? Poprostu nierówny rysunek, złe natężenie koloru -ciemniejsze wole powinno odróżniać się od jaśniejszych
pleców i piersi. Rysunek jest nie równy, białe pióra zaciągają się na
kolorowe i na odwrót. Srebngo samczyka zostawił bym ze względu na to
że jest to rzadsza odmiana barwna, choć coraz częściej pokazująca się
na czeskich wystawach. Ale i samczyk tez nie jest idealny, zarówno jak i samica maja złą budowę i postawę. Gardło powinno być w kształcie gruszki które odziela się wyrażnie od mostka. Poprostu powiem tak, jeśli masz czas i pieniądze jedź na klubową wystawę stawaka czeskiego i
nabądź coś porządnego.
Żeby łatwiej było tobie zrozumieć o co mi chodzi pokazuję dwa zdj. stawaka czeskigo właśnie w kolorze niebieskim i srebnym:
Kiedyś miłem tymczasowo stawaki czeskie przywiezione prosto z Czech, były jednolicie ubarwione na czerwono, miały piękny rzadki kolor, taka nasycona wiśnia, rzadko spotykana już barwa.
Co do rasy, to w Polsce jest ona niechętnie hodowana, w czechach zaś jest bardzo popularna, istnieje tam już ponad 80 lat klub stawaka czeskiego. Czesi wyhodowali bardzo wiele odmian barwnych (kilkadziesiąt).
Smutne jest to że Czesi chętnie hoduja swoją perłę narodową jaką jest stawak czeski, zaś Polacy maja nadal problemy z hodowlą swojego stawaka polskiego.
Wkrótce podam link do strony o stawakach.
POZDRAWIAM!!!!