problem z wychowywaniem sie mlodych..
problem z wychowywaniem sie mlodych..
witam.
mam o to taki problem
no wiec wykluwa sie mlody golab ,jest ladnie pieknie ale po pewnym czasie traci piora na glowie a juz po kilku dniach ma rozwalona glowe..i pada...( poprostu dziobie go po glowie) napewno to wina golebia ale jakos niemoge zlapac go na "goracym uczynku".Niewiem jak temu zapobiec..
z 5 wyklutych 2 przezyly.. W golebniku mam Kingi to moze byc ich wina ?
Pozdr,,
mam o to taki problem
no wiec wykluwa sie mlody golab ,jest ladnie pieknie ale po pewnym czasie traci piora na glowie a juz po kilku dniach ma rozwalona glowe..i pada...( poprostu dziobie go po glowie) napewno to wina golebia ale jakos niemoge zlapac go na "goracym uczynku".Niewiem jak temu zapobiec..
z 5 wyklutych 2 przezyly.. W golebniku mam Kingi to moze byc ich wina ?
Pozdr,,
- Grzesiek2f
- Kontakt:
- Grzesiek2f
- Kontakt:
Az mi sie nie chce wierzyc aby takie cuda byly, ze king siedzi na jajkach, a wylegaja sie pawiki chyba, ze masz pawiki w tym samym pomieszczeniu.Chomikos pisze:codziennie sa wypuszczane od rana do wieczora .
to jest tak ze posiedzi na jajach kilka dni a pozniej jej sie znudzi..
raz samica kinga siedziala na jajach ale jak sie wykluly to pawiki wyszly wiec to niebyly jej jaja..
a raz bylo tak ze zniosla jajo na dachu.
Jesli samica siedzi kilka dni na jajkach i je opuszcza to moze byc przez cos niepokojona, moze pasozyty zewnetrzne, moze jakies halasy w nocy lub cos innego. Nie mam rozeznania jaki instynkt macierzyĂąski maja kingi.
Dawno temu mialem samca pocztowego, ktory karmil tylko jednego mlodego
i dopoki karmila samica to bylo dobrze, oba rosly, a jak zaczal karmic samiec
to karmil jednego i nie wiadomo dlaczego, a drugi marnial z dnia na dzieĂą i byl polowe mniejszy od karmionego. Trzeba bylo go likwidowac, a poniewaz nie mialem czasu na dopilnowanie tej pary to poÂźniej zlikwidowalem tego samca bo byl juz stary.
W przypadku rasowych moze wystapic zbyt duze przerasowienie i zmniejszenie instynktu macierzyĂąskiego co np. obserwuje sie w hodowli drobiu gdzie niektore rasy kur nie wysiaduja jajek, nie kwocza.
Wg mnie powinienies zastanowic sie nad odswiezeniem krwi swoich kingow
i zakupic ptaki z hodowli gdzie dobrze wysiaduja i odchowuja mlode.
Pozdr.
- Piotrek 91
- Kontakt:
W tym golebniku nie dochowasz sie mlodych, a juz w ogole z kingami w obsadzie
Wedlug twoich postow wnioskuje ,ze masz ok 20 golebi a to za duzo do tego golebnika. Jak zbudujesz nowe pomieszczenie to moze cos z tego wyjdzie ,ale narazie nie masz na co liczyc
Ja mam 6x3x3 a tam okolo 40 golebi i jest dobrze.

Widyny
Motyle Warszawskie
Pawiki
Motyle Warszawskie
Pawiki
- Piotrek 91
- Kontakt:
spoko, wierze;) ale wiesz, wysokosc powinna byc taka jak twoj wzrost plus 20-30 cm. z prostego powodu- lepiej zlapac golebia:)i co za tym idzie, golebie sie mniej plosza, nie lataja ci nad glowa, i sa spokojniejsze;)ale zawsze mozna podwiesic sufit z plyty wiorowej:)ja mam golebnik 3,2/3,2/2, i uwazam ze jest za szeroki troche, i dlatego chyba przegrodze go siatka.
pozdrawiam
adam szymaĂąski
pozdrawiam
adam szymaĂąski
- Piotrek 91
- Kontakt:
Tak naprawde to ten golebnik MIAl 3m wysokosci ale zapomnialem o tym ze niepotrzebny gruz z ktorym nie bylo co zrobic tam zalegal wiec go rozgarnelem, wylalem beton i wyrownalem
To teraz ma cos ok. 2,7m ale pisze 3 z przyzwyczajenia. Ja mam narazie 1,90 i jeszcze rosne
+ 30 cm o ktorych mowisz to 2,20 czyli az tak nie jest Âźle
A z lapaniem golebi u mnie nie ma problemu bo czasem przesiaduje w golebniku ponad godzine dziennie i obserwuje ptaki. Wiec one sie juz mnie nie boja i daja sie lapac bez oporu i czasem jedza z reki 

Widyny
Motyle Warszawskie
Pawiki
Motyle Warszawskie
Pawiki