SALMOWIR ( na 100 gołębi) wg oświadczenia Prezesa BIOWET-u z Puław od poniedziałku 6 grudnia br ma być w sprzedaży i znajdzie się w hurtowniach i w specjalistycznych weterynariach o ile go zamówią. Pzdr.

Skoro obowiązkowe jest tylko szczepienie przeciwko paramyksowirozie, to po co "cudować" ? - na Zachodzie gołębie pocztowe szczepi się tylko przeciwko paramyksowirozie i ospie - oczywiście każde szczepienie osobno.Dispar pisze: W PZHGP jest obowiązkowe szczepiebnie przeciwko paramyksowirozie. Na spisach gołebi musi byc poświadczenie lekarza weterynarii że gołębie były szczepione. Ja również rok temu szczepiłem gołebie szczepionką Columba i wszystko było w porządku.
opal pisze:Witam.Nasza koleżanka z forum Tamiczek stała się popularną osobą w całej Polsce.W dzisiejszym Super Ekspresie jest artykuł o niej i jej mewce nazwanej przez pomyłkę Milusiem.![]()
.Mamy na forum gwiazdę pierwszej wielkości.
![]()
Szczepionkę "Salmowir" z datą ważności do lutego 2011r. zakupiłem legalnie w styczniu br w Lecznicy Weterynaryjnej u lekarza weterynarii opiekującym się moimi gołębiami rasowymi. Szczepionkę chciałem wykorzystać przed okresem ważności, zgodnie ze wskazaniami przechowywałem ją w lodówce. Po "wrzawie" na temat Salmowir-u i wczorajszej konsultacji, dostarczyłem niezwłocznie do lecznicy szczepionkę, którą lekarz przekaże producentowi, po czym zwrócono mi koszty jej zakupu.SETER pisze:Witam,
w moich stronach doszło do zbiorowej katastrofy po szczepieniach gołębi "Salmovirem" - wszyscy pocztowcy, którzy zaszczepili gołębie tą szczepionką mieli bardzo poważne problemy ze zdrowotnością ptaków - to nie jest przypadek, tylko kolejna "wpadka" Biowetu.
Moim zdaniem powinni udać się do sądu i zgłosić tzw. pozew zbiorowy - jak Biowet "zabuli", to może wreszcie się nauczy robić dobre szczepionki.
PS.
Szczepiłam na jesieni szczepionką "Columba" i nie było problemów
Czy obowiązek szczepień gołębi pocztowych dotyczy obecnie również szczepień przeciwko salmonellozie ?
Pozdrawiam