Zatkane drogi oddechowe?
Zatkane drogi oddechowe?
Co poradzicie na taka przypadlosc: lzawienie z oczu, odruch wymiotny co jakis czas, ciezki oddech.... Czy to zatkany przelyk?
Re: Zatkane drogi oddechowe?
Miałem podobną sytuacje i powiem że sprawa jest poważna.no53k pisze:Co poradzicie na taka przypadlosc: lzawienie z oczu, odruch wymiotny co jakis czas, ciezki oddech.... Czy to zatkany przelyk?
U mnie były podobne objawy, czerwone spojówki, lekko otwarty dziób, nie było wymiotów, nie było łzawienia.
Kilka padnięć młodych, dorosłe gołębie przeszły bez strat.
Objawy pasują do ornitozy, w cieżkich przypadkach stosuje sie doxycykline 20%.
Ale po doxy nie zauważyłem widocznej poprawy. A z czasem choroba ustąpiła samoistnie.
Trzeba było zrobić badanie bakteriologiczne bym wiedział na sto procent co to za zaraza.
Ale książkowo wszystkie objawy pasują do ornitozy.
Na drogi oddechowe, Doxy jest bardzo dobra pod warunkiem, że jest odpowiednio długo podawana tj. przynajmniej 10 dni. Po kuracji jogurt na karmę i coś na wątrobę. Niestety bez poprawy warunków w gołębniku, problem może się pojawić ponownie. Opisane objawy nie wskazują jednoznacznie na ornitozę bo wymioty to inna bajka.
- arek5959
- Kontakt:
Zamiast doksy lepszy był by ornisol albo ornispecjal, znam to z praktyki. Na koniec podajemy sodiazot + doulac.
Orni specjal 7zł razy 10 to 70zł , sodiazot 25 duolac 35 .Razem 130 zł Doxycyclina 20% -25zł jogurt nat. 1zł, silivet 14 .Razem 40 zł czyli rachunek jest prosty. Co do skuteczności to stawiam na Doxy
Orni specjal to mieszanka doxycykliny i spiracolu tyle że cena z kosmosu.arek5959 pisze:Zamiast doksy lepszy był by ornisol albo ornispecjal, znam to z praktyki. Na koniec podajemy sodiazot + doulac.
Witam.
Na jakiej podstawie kol.felix8024 tak twierdzisz? Znasz skład orni specjal? Pozdrawiam.Orni specjal to mieszanka doxycykliny i spiracolu tyle że cena z kosmosu.
a słynny parastop to nic innego tylko norflaksacyna.Arkad2007 pisze:Witam.Na jakiej podstawie kol.felix8024 tak twierdzisz? Znasz skład orni specjal? Pozdrawiam.Orni specjal to mieszanka doxycykliny i spiracolu tyle że cena z kosmosu.
kiedyś były opakowania z opisem zawartości, teraz już nie.
Witam.
Kolego felix8024 temat zamienników był już poruszany na tym forum, a swoją droga to ja osobiście nie widziałem saszetek de Weerda z opisem ich składu.Pozdrawiam.
Ten post napisał jack [ wt wrz 20, 2011 7:24 pm ]Nie mogę znaleźć tematu na tym forum ale właśnie o zamiennikach tam było.
W każdym razie nie wymyśliłem tego ja sam.Ale do rzeczy. Ornispesjal to mieszanka doksycykliny ( może być Doxy RW lub inny odpowiednik) w ilości 1-1,5 g/l wody plus Spiracol 5-10 g/ l .Szkoda , że temat się nie rozwinął i ktoś na prawdę mający pojęcie o lekach i leczeniu podał tylko zamiennik Ornispecjalu i Parastopu.
Parastop to nic innego jak norfloxacyna.
Kolego felix8024 temat zamienników był już poruszany na tym forum, a swoją droga to ja osobiście nie widziałem saszetek de Weerda z opisem ich składu.Pozdrawiam.
Zachodni producenci nigdy nie podają składu leków, jest to chronione
Pisałem kiedyś o tych zamiennikach . Nie wymyśliłem tego sam, tylko bazowałem na informacjach od kolegi Piotrka W., który podał je na tym forum.
Szkoda , że ten kolega nie udziela się już tutaj .
Szkoda , że ten kolega nie udziela się już tutaj .
- Jarek Siedlecki
- Kontakt:
Myślałem, że ktoś na tym forum zareaguje na tę kolejna bzdurę "utalentowanego" muzyka.Blusmen pisze:Zachodni producenci nigdy nie podają składu leków, jest to chronione

Dirko
Czy gołębie trzymane w takich warunkach mogą być zdrowe i szczęśliwe
ten z prawej na bank się przekręcił..
http://dirko.flog.pl/wpis/4466231/para-ptw/

ten z prawej na bank się przekręcił..
http://dirko.flog.pl/wpis/4466231/para-ptw/
W gołębnikach Jarka byłem kilka razy i warunki ma tam bardzo dobre dla gołebi i dba o nie.
Najbliższy bank jest ze trzy kilometry więc nic sie tam na niego nie przekręci
.
Najbliższy bank jest ze trzy kilometry więc nic sie tam na niego nie przekręci

To widaćDispar pisze:W gołębnikach Jarka byłem kilka razy i warunki ma tam bardzo dobre dla gołebi i dba o nie.

nie zapytam czym pokryte mogę się tylko domyślać..
Zjak - zrobisz w końcu porządek z tym gościem czy specjalnie dopuszczasz do tego żeby na forum awantury były ??
Utworzyc temat spam i tam dac tylko dostep Blusmenowi,zeby nie bylo ze bedzie usuniety z forum.bedzie wymienial informacje sam ze soba 

Drodzy koledzy..
pokazałem wam w jakim stanie jest chodowla człowieka ,który usiłuje robić za autorytet.
daleki jestem od ośmieszania kogokolwiek ,ale gość od dłuższego czasu natrętnie się tego domaga.
Blusmen był 40 razy zablokowany w tym 3 razy dożywotnio o strzeżeniach nie wspomnę.. I co z tego
Ostatni raz rozkręciłem to forum , jestem pewien jak zajrzę tu za rok będzie pitolenie o żółtym guzku i kręćku.
pokazałem wam w jakim stanie jest chodowla człowieka ,który usiłuje robić za autorytet.
daleki jestem od ośmieszania kogokolwiek ,ale gość od dłuższego czasu natrętnie się tego domaga.
Blusmen był 40 razy zablokowany w tym 3 razy dożywotnio o strzeżeniach nie wspomnę.. I co z tego
Ostatni raz rozkręciłem to forum , jestem pewien jak zajrzę tu za rok będzie pitolenie o żółtym guzku i kręćku.
-
Dispar uważaj ja za takie pytanie dostałem BANADispar pisze:Zjak - zrobisz w końcu porządek z tym gościem czy specjalnie dopuszczasz do tego żeby na forum awantury były ??

Spokojnie. Moj ptak wyzdrowiał jeżeli pomoże to w tym sporze 

- arek5959
- Kontakt:
Sam wyzdrowiał?
Tak. Pewnie groch utknął w przełyku. Ale 2 dni sie meczylarek5959 pisze:Sam wyzdrowiał?