Witam,
Mam problem z gołębiem. Spryskałem go preparatem na piórojady i zrobiło się oparzenie, najwidoczniej był skaleczony lub zadrapany. Rozdrapał to sobie i zrobiła się duża rana. Dostałem u weterynarza maść która pomogła, zaczęło się goić ale golab ma problem z lataniem, dzióbie się, i "tupta" nogami, ma słaby apetyt. Znajomy podpowiedział, że to "tuptanie" to oznaka zarobaczenia wewnętrznego.
Proszę o pomoc
oparzenie
Re: oparzenie
To wina pasożytów. Kup ARDAP spryskaj wszystkie ptaki pod skrzydłami , pióra wokół nóżek ( nic po tym nie będzie, nawet jak opryskasz łapki, ja pryskam), ogon. Gołąbki na wolierę i to samo cele siodełka . Po 2 tyg powtórka.
jakub147 - nie napisałeś czym pryskałeś. Gołąb dostał uczulenia na jakiś składnik tego pryskadła i ma świąd. Drapie się i kaleczy się. Nie pryskaj niczym. Daj gołębiowi wapno do dzioba w płynie lub kawałek tabletki. Wapno kup w aptece takie dla dzieci. Oczywiście trzeba dawać przez kilka dni.
Ale to "tuptanie" to jest rewelacja na rozpoznawanie robaków! Może już nie trzeba badać kału?
A jak inne gołębie?
Ale to "tuptanie" to jest rewelacja na rozpoznawanie robaków! Może już nie trzeba badać kału?

A jak inne gołębie?
golebie.wombat.fc.pl
tupanie przeskakiwanie z nogi na noge to oznaka małych kleszczy w nodze pod łuska