WYSTAWA W TOMASZOWIE MAZ.
WYSTAWA W TOMASZOWIE MAZ.
MOZE KTOS WIE KIEDY BEDZIE JAKAS WYSTAWA W TOMASZOWIE MAZ.
Gralacze Pom.Ang.
15.12 - 16.12.2007
Tomaszow Mazowiecki - Wystawa Golebi Rasowych
Miejsce wystawy: Tomaszow Mazowiecki ul ÂŚw. Antoniego 47/51
( Zespol Szkol Ponadgimnazjalnych Nr 2- Szkola Gastronomiczna)
kontakt: Ryszard Kedziora tel. 503 057 249.
P.S. Kolego szukaj troche na Stronie Glownej http://www.Golebnik.pl .
Tomaszow Mazowiecki - Wystawa Golebi Rasowych
Miejsce wystawy: Tomaszow Mazowiecki ul ÂŚw. Antoniego 47/51
( Zespol Szkol Ponadgimnazjalnych Nr 2- Szkola Gastronomiczna)
kontakt: Ryszard Kedziora tel. 503 057 249.
P.S. Kolego szukaj troche na Stronie Glownej http://www.Golebnik.pl .
Wystawa w Tomaszowie jest 2-3 luty 2008r. Jest to informacja pewna w 100%. Z tego co sie orientuje to z golebi krotkodziobych najwiecej bedzie motyli warszawskich i krymek bialostockich. Wszystkich golebi ma byc ponad 800szt i dlatego wystawa odbedzie sie w innym miejscu niz rok temu ( ul Św. Antoniego 47/51 )Dispar pisze:Ma ktoś jakieś aktualne dane na temat tej wystawy?
Na stronie głównej Gołębnika jest data 2-3 luty 2008r. Muszę tam być bo ma być wystawione sporo sroczek.
Była to moja pierwsza wystawa na której byłem i na która nastawiłem się dość mocno bo podobno miało tam być wystawione sporo sroczek.
Wystawiono 33 rasy gołębi. Ogółem dominował PDL srebrniak - 240 okazów, następnie krymka białostocka - 81, PDL perłowy -61, motyl warszawski - 60, garłacz - 49, krótkodzioby tomaszowski - 41, karier - 32, wywrotek mazurski - 21.
Sroczek było aż 7 okazów (
) w tym jedna za 95 pkt. Ogólnie nic ciekawego w tej rasie nie widziałem co dla mnie jako początkującego jest trochę dziwne. Z ras mało spotykanych był wystawiony krzemieńczuk - 6 okazów. Były bardzo ładne krymki białostockie i motyle warszawskie - te ostatnie w szczególności gołębie Jana Piotrowskiego z czerwonym championem który zdobył 97 pkt. Dla mnie najbardziej podobały sie tomaszowskie krótkodziobe oraz wołżańskie czerwonopierśne. Ogólnie to jestem trochę zawiedziony tą wystawą ze względu na małą ilość wystawionych ras i mam nadzieję, że wystawa w Białymstoku będzie dużo bogatsza w rasy gołębi
W najbliższym czasie postaram się wrzucić zdjęcia na Fotosik i pokazać je.
Wystawiono 33 rasy gołębi. Ogółem dominował PDL srebrniak - 240 okazów, następnie krymka białostocka - 81, PDL perłowy -61, motyl warszawski - 60, garłacz - 49, krótkodzioby tomaszowski - 41, karier - 32, wywrotek mazurski - 21.
Sroczek było aż 7 okazów (

W najbliższym czasie postaram się wrzucić zdjęcia na Fotosik i pokazać je.
Małe sprostowanie. Srebrniakow bylo 161 a perlowych 67. Dispar, troche mnie dziwi Twoje rozczarowanie. Przeciez wiadomo nie od dzis ze Tomaszow slynie z pieknych golebi krotkodziobych lapciatych (krymka, motyl, tomaszowski) i takich golebi nalezy sie spodziewac jadac tam. PDL rowniez bywaja. Ale jesli chcesz zobaczyc wiele roznych ras (np. dęte, uformowane, barwne itd) to np. Poznan jest duzo lepszym miejscem.
Tak to już jest, że jak ktoś nigdy czegoś nie widział a bardzo chce to zobaczyć to i jego wyobrażenia o tym są bardzo duże. Ja sobie po prostu za dużo wyobraziłem czego to na tej wystawie nie będzie i stąd moje małe rozczarowanie. Na następnej wystawie w tym mieście oczywiście na pewno będę.
P.S. Ilośc gołębi w rasach podałem z katalogu i stąd te rozbieżności bo nie wszyscy chyba swoje gołębie dowieżli.
P.S. Ilośc gołębi w rasach podałem z katalogu i stąd te rozbieżności bo nie wszyscy chyba swoje gołębie dowieżli.
Ilosci ktore podalem sa zaczerpniete wlasnie z katalogu ale rzeczywiscie ptakow moglo byc troche mniej bo nawet w katalogu sa puste miejsca. Czesc osob prawdopodobnie nie dojechala a czesc wystawila troche mniej niz zadeklarowali. A powiedz mi cos sadzisz o gieldzie przy wystawie? Wedlug mnie ktos kto trzyma rasy krotkodziobe nie mogl narzekac na wybor, zarowno w sobote jak i w niedziele. Mozna bylo kupic piekne motyle warszawskie, krymki bialostockie, wywrotki, mewki, pasiaki tomaszowskie, itd. Ceny oczywiscie rowniez byly "piekne"
Oto kilka zdjęć z tej wystawy. Zrobiłem błąd bo sfotografowałem tylko niektóre rasy a powinienem wszystkie. Na następnej wystawie obiecuję się poprawić
http://dispar.fotosik.pl/albumy/365111.html#e

http://dispar.fotosik.pl/albumy/365111.html#e
Zapraszamy
http://www.woliera.com/index.php?pid=1158
Niestety nie udało nam się zrobić dokumentacji wszystkich wyróżnionych i nagrodzonych gołębi. Ale te najważniejsze, krótkodziobe, są.
http://www.woliera.com/index.php?pid=1158
Niestety nie udało nam się zrobić dokumentacji wszystkich wyróżnionych i nagrodzonych gołębi. Ale te najważniejsze, krótkodziobe, są.
Wystawa Tomaszów Mazowiecki 29-30.11.2008r.
29-30.11.2008 - Tomaszów Mazowiecki
Organizator: Tomaszowski Związek Hodowców Gołębi Rasowych i Drobiu Ozdobnego
Godziny udostępnienia dla zwiedzających:
29.11.2008 - 07.00 do 18.00
30.11.2008 - 07.00 do 15.00
Miejsce wystawy: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr-2 ul. Św, Antoniego 57/61 w Tomaszowie Mazowieckim
Zapraszam w imieniu organizatorów
Organizator: Tomaszowski Związek Hodowców Gołębi Rasowych i Drobiu Ozdobnego
Godziny udostępnienia dla zwiedzających:
29.11.2008 - 07.00 do 18.00
30.11.2008 - 07.00 do 15.00
Miejsce wystawy: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr-2 ul. Św, Antoniego 57/61 w Tomaszowie Mazowieckim
Zapraszam w imieniu organizatorów

POZDRAWIAM amcane
Ponieważ z wystawy przywiozłem sobie grypę ( dobrze, że nie ptasią
) a potem padł nam serwer od internetu dopiero teraz moge napisać kilka słów o tej wystawie.
Dla mnie to była bardzo udana wystawa. Głównie ze względu na ilość i jakość sroczek które były wystawiane. To co pokazałi Waldemar Nowakowski i Maciej Duchewicz to była I Liga. Ale o tym napiszę więcej w temacie ,,Sroczka polska". Byłem tam chyba ze trzy godziny z czego połowe poświęciłem na sroczkę ponadto obejrzałem jeszcze wywrotka mazurskiego, tomaszowskiego krótkodziobego, krymkę białostocką, motyla warszawskiego a resztę ras raczej tak pobieżnie. Zdziwiło mnie to, że karier który wygrał był do kupienia, kątem oka rzuciłem też na maściuchy które bardzo by chciały być polskie
ale nie były. Żałuję, że nie przyjrzałem się też mewce polskiej, ale koledzy którzy wygrali w sroczce polskiej okazali sie bardzo mili i poświęcili mi sporo czasu ( bo pytań to miałem sporo ) za co im teraz serdecznie dziękuję a przy okazji też pozdrawiam.

Dla mnie to była bardzo udana wystawa. Głównie ze względu na ilość i jakość sroczek które były wystawiane. To co pokazałi Waldemar Nowakowski i Maciej Duchewicz to była I Liga. Ale o tym napiszę więcej w temacie ,,Sroczka polska". Byłem tam chyba ze trzy godziny z czego połowe poświęciłem na sroczkę ponadto obejrzałem jeszcze wywrotka mazurskiego, tomaszowskiego krótkodziobego, krymkę białostocką, motyla warszawskiego a resztę ras raczej tak pobieżnie. Zdziwiło mnie to, że karier który wygrał był do kupienia, kątem oka rzuciłem też na maściuchy które bardzo by chciały być polskie