Krymka polska
Krymka polska
Jestem hodowca i wielbicielem Krymki polskiej.Wszystkich hodowcow tej rasy chcialbym zachecic do wypowiedzi na temat tej rasy i udostepnienie kontaktu do siebie,co by moglo pomoc w hodowli tych pieknych golebi. gawronski28@o2.pl
Bardzo piekna rasa
Mowiac szczerze moja ulubiona. Bardzo fascynuje mnie ich lot, opanowanie i rysunek. Szkoda, ze tych golabkow jest coraz mniej
U mnie juz ich nie ma
Oczywiscie sprawka jastrzebia i mlodego hodowcy (mnie), ktory umiescil te golabki wraz z pocztowymi i bocianami
Nom niestety... Kiedys jeszcze takie sobie kupie , ale juz pod wolierke wraz z innymi
PoZdRaWiAm

PoZdRaWiAm

ja skolei znam kilku bardzo dobrych hodowcow z roznych czesci kraju, ktorzy prowadza hodowle zgodnie z obowiazujacym wzorcem, ladne wysokie, smukle ptaki na niesamowicie obfitych lapciach, np kol. Grochowski z Warszawy, kol. Ciecierski z Bielska, kol. Kalinowski z Gdyni, kol. Mialkowski z Bialegostoku, kol. lyskawa z Wroclawia, kol. Wegner ze Szczecina i inni, sam kiedys osobiscie posiadalem takowe w swojej hodowli, z tym ze jestem zbyt mocno skoncentrowany na hodowli golebi krotkodziobych i musialem z nich zrezygnowac, byly zbyt ladne na mamki
Witam. Też hoduję krymki polskie w kolorach czarnym, czerwonym i jedna para niebieskich, ale po nich idą czarne młode. Mam trudności ze zdobyciem krymek odpowiedniej klasy, a te na targowiskach są w większości bardzo słabe lub z dużymi błędami w ubarwieniu. Od zeszłego roku mam 3 wolne czerwone samce i nie mogę trafić w moich stronach na sensowną samiczkę. Dwa z tych trzech samcowkupiłem na wystawie w Poznaniu jako samice. były jeczcze młode i dałem się nabrać.Moje krymki latają w miarę możliwości na swobodzie, razem z ptakami ras lotnych i nieżle bujają, dotrzymują w powietrzu z murzynkami, bialogonami i gdańskimi, tylko po pewnym czasie się męczą i zaczynają chodzić trochę niżej. Jeden z samcow co pewien czas siada na ogonie i probuje wywracać w czasie lotu. Jeszcze w latach 70-ych krymki z hodowli mojego ojca koziołkowały, obecnie wywrotna krymka polska to rzadkość, prawdziwy rarytas. Pozdrawiam .
Hm moze sie nie znam na krymkach... ale chyba nie wystepuja w kolorze niebieskim... Jak mozesz daj foto na forum albo na meila flashmaster@vp.pl
wystepuja, wystepuja, Adam Wegner hoduje ta odmianeKrymek pisze:Hm moze sie nie znam na krymkach... ale chyba nie wystepuja w kolorze niebieskim... Jak mozesz daj foto na forum albo na meila flashmaster@vp.pl
Witam. Z fotkami mam mały problem. Nie mam komputera, więc korzystam z kafejki przy domu kultury i tutaj admin zablokował niektore opcje, między innymi wrzucanie fotek. Zgadzam się ze Zbiterem, że czarne krymki są najładniejsze, ale też najtrudniej je wyhodować. Z regoły mają błędy w ubarwieniu głowy, najczęściej są to braki koloru. podobnie zresztą u czerwonych i żołtych występuje często nadmiar koloru i trudną sztuką jest tak te wady niwelować, by dochować się dobrych młodych. Czasami nawet po idealnych, wzorcowych starych wychodzą takie porażki, że aż strach. Wbrew pozorom krymka to trudna rasa.
-
- Kontakt:
Re: Krymka polska
Chcę zacząć hodować te rase u siebie ale ciężko z materiałem.....Z chęcią nawiąże kontakt z jakimś hodowcą tej rasy...Jeżeli będzie istaniała możliwość to przyjade i zakupie.Pozdrawiam
Ostatni post 3 lata temu...
Nie ma najmniejszego problemu z zakupem tej rasy mówię o dobrym materiale. Jedne z najlepszych ma pan Łyskawa z Wrocławia + katalog z wystawy np Ogólnopolskiej w Warszawie i masz dobry materiał.
Nie ma najmniejszego problemu z zakupem tej rasy mówię o dobrym materiale. Jedne z najlepszych ma pan Łyskawa z Wrocławia + katalog z wystawy np Ogólnopolskiej w Warszawie i masz dobry materiał.
Pytanie do hodowców krymki. Czy nebieska może mieć przyciemnienie na ogonie tak jak kazdy niebieski gołąb?