damasceĂąski
damasceĂąski
Szukam chodowcow rasy DAMASCEĂSKI.Chetnie kupie ptaki tej rasy.
Damasceński
Damasceńskie wyglądają uroczo, bardzo podoba mi się ta rasa i mam do niej wielkie uznanie chciałbym móc w przyszłości zacząc ja hodowac jest poprostu niezwykła ze względu na swoja zachowalnośc formę i prostotę
SETER pisze:Witam,
rzeczywiście śliczne i spokojne ptaszki. Podobno nieźle latają - szkoda, że nasi zachodni sąsiedzi dążą do tego, aby stały się "kurami" (podobnie jak rysie) - takich ptaków nie wziął bym nawet do ręki, ponieważ jestem hodowcą gołębi, a nie drobiu![]()
w sumie to nie wina zachodnich hodowców tylko prawa które zabrania wypuszcznia gołębi ozdobnych na "powietrze" (muszą być trzymane w wolierach)
Witam,
kol. Chwedor - chyba żartujesz ? - gołębie pocztowe mogą być tam wypuszczane, a ozdobne już nie ?
A co ma trzymanie w wolierze wspólnego z tym, że "Damasceńskie" hodowane w Niemczech czy w Danii zaczynają przypominać gołębie "opasowe" - ciekawe co o tym myślą Syryjczycy...
To "powiększenie" damasceńskich, to efekt krzyżówek międzyrasowych i (nie)odpowiedniej selekcji, a nie wolierowania. Wolierowanie wpływa na zanik mięśni i orientacji, a nie na wielkość gołębia.
kol. Chwedor - chyba żartujesz ? - gołębie pocztowe mogą być tam wypuszczane, a ozdobne już nie ?

A co ma trzymanie w wolierze wspólnego z tym, że "Damasceńskie" hodowane w Niemczech czy w Danii zaczynają przypominać gołębie "opasowe" - ciekawe co o tym myślą Syryjczycy...
To "powiększenie" damasceńskich, to efekt krzyżówek międzyrasowych i (nie)odpowiedniej selekcji, a nie wolierowania. Wolierowanie wpływa na zanik mięśni i orientacji, a nie na wielkość gołębia.
SETER pisze:Witam,
kol. Chwedor - chyba żartujesz ? - gołębie pocztowe mogą być tam wypuszczane, a ozdobne już nie ?![]()
na wielkość możę i nie ale na ilość tkanki tłuszczowej już tak