Temat ,,Sroczka polska krótkodzioba" od dawna jest na forum i nie rozumiem dlaczego zakładasz nowy dla tej rasy????
Najlepsze sroczki w kraju są w tej chwili we Włocławku. Bardzo dobre hodowle są też w Warszawie i Białymstoku. Specjalnie żeby je obejrzeć jeżdziłem na wystawę do Tomaszowa Maz. i naprawdę było warto. Największym błędem w hodowli tej rasy jest kupowanie ptaków o niewiadomym pochodzeniu. Błędy które takie gołębie powielają w następnych pokoleniach bardzo trudno się eliminuje i trwa to wiele lat. Warto wydać większe pieniądze przy zakupie i kupić sroczki z dobrej hodowli która trwa już kilka lat. Nie ma co ,,zawracać kijem Wisły" i przez kilka lat robić to co inni drogą eliminacji zrobili już kilka lat temu. Ogólnie trudna rasa w hodowli głównie ze względu na ciągłe niespodzianki u młodych w postaci wad rysunku a i innych wadach nie wspomnę. W ubiegłym roku wyhodowałem tylko jednego młodego z którego jestem bardzo zadowolony, a w tym roku mam sukces bo takich młodych mam dwa

.
Tą rasę hoduję dopiero drugi sezon ale im dłużej je mam tym więcej widzę wad nad którymi trzeba popracować. Po prostu do hodowli zakupiłem nie takie ptaki jakie powinienem - a powinienem kupić dwie pary z dobrej hodowli zamiast dziesieciu par ze słabej.