Sroczka Polska Krótkodzioba
Re: Sroczka Polska Krótkodzioba
Jak byś śledził uważnie temat to już byś zauważył że była mowa o tej parce 

Śledziłem i widziałem co tu się działo to jest temat sroczka polska a nie forum do dyskusji na temat Dareckiego i opluwania się na wzajem pod tymi sroczkami co dałem link była jedna wypowiedz i tez nie wiadomo kogo bo wcześniej pisał na temat niedoskonałości sroczek Dareckiego
wiec dalej temat Sroczka Polska

wiec dalej temat Sroczka Polska

jarooo-24.flog.pl
No właśnie temat o gołębiach a ludzie robią sobie koło d...... Do niczego to nie prowadzi ale cóż osoby są różne i ciągle czegoś zazdroszczą.Poziom takich wypowiedzi jest żenujący i tyle 

http://www.golebnik.pl/wzorce/grupa9/sr ... dzioba.htm
czy jest to aktualny wzorzec dla sroczki
rowniez mam pytanie, czy ktos spotkal sie z nazwa WAJSZFIENGL/WAJSZFINGIEL dla sroczki?
rowniez mam pytanie, czy ktos spotkal sie z nazwa WAJSZFIENGL/WAJSZFINGIEL dla sroczki?
Ja się spotkałem pochodzę z okolic Siedlec i często słyszę jak na rynkach mówi się na sroszki waszfingiel czy weszfingiel.
adammo87 pisze:http://www.golebnik.pl/wzorce/grupa9/sr ... dzioba.htm
Witam, słyszałem na wspomnianym rynku nazwę spancry, spancerki
POZDRAWIAM
spancry to sroka polska.
http://allegro.pl/sroczka-polska-samica ... 06553.html
jak byscie ocenili tego ptaka? czy sylwetka jest poprawna? szyja i glowa?
jak byscie ocenili tego ptaka? czy sylwetka jest poprawna? szyja i glowa?
Nie ma chętnych ,pewnie dla tego ,że nie jest to ptak dareckiego.
Moim zdaniem ciekawa noga ,ciekawa pierś,za wielki ogon ,no i ta olbrzymia głowa.Czy kolor cielisty to pomarańcz
Swoją drogą ciekawe ile razy ten ptak był już wystawiany ,bo ja pamiętam co najmniej trzy razy.
( a tu nagle 500zł
)

Moim zdaniem ciekawa noga ,ciekawa pierś,za wielki ogon ,no i ta olbrzymia głowa.Czy kolor cielisty to pomarańcz

Swoją drogą ciekawe ile razy ten ptak był już wystawiany ,bo ja pamiętam co najmniej trzy razy.

Witam. Głowa konkret ciekawe jak reszta. Widziałem kiedyś na podobnej głowie alsztajmera.
Ładny kształt głowy, oko z przebarwieniami tęczówki, słabo wycięte podgardle, szczelina i skrzyżowany dziób, korona bez rozet osadzona zbyt nisko, końska grzywa, różowa brew. Ogólnie gołab ładny
.

Z tego co zrozumiałem to pytanie dotyczyło głowy a nie innych elementów. 
Ja osobiście chciałbym, żeby chociaż połowa sroczek miała takie głowy.
Ciekawe jak gołąb wygląda w całej okazałości.

Ja osobiście chciałbym, żeby chociaż połowa sroczek miała takie głowy.
Ciekawe jak gołąb wygląda w całej okazałości.
Ciekawy rysunek. Sroczki polskie krótkodziobe wywodzą swój rodowód od starej rasy wywrotków średniodziobych o sroczym rysunku. Rasa ta znana była i chętnie hodowana na terenie centralnej Polski. Nosiła regionalne nazwy :spancer ( Kalisz i okolice) lub wajsfigiel (Łódź i okolice). Na Mazowszu w wielu hodowlach spotykane były osobniki z białymi ogonami. Oczywiście współczesna sroczka krótkodzioba niewiele ma wspólnego z tymi dawnymi swoimi przodkami. Przeszła sporo krzyżówek i selekcję ukierunkowana na postawę i skrócenie dzioba. Jednak coś z tych dawnych przodków musiało w genach pozostać, skoro czasami spotyka się takie mutacje. Kolega z Kalisza miał taki przypadek w zeszłym roku, a kilka czerwonych ptaków po tej samej parze rodzicielskiej miało w ogonach lustrzane pióra.Po przeparzeniu tej pary z innymi partnerami młode w tym sezonie mają czyste ogony.
Jest to zwykły średniaczek ,ale ciekawi mnie bardzo, jak będzie wyglądał w listopadzie .
Oczywiście ptaszek będzie do oddania
Oczywiście ptaszek będzie do oddania

Wielu hodowców chciałoby mieć takiego "średniaka".
Darecki nie oddawaj ptaszka
bo kaleką zostaniesz 

- golebiewski
- Kontakt:
Racja takie głowy mają altsztamery, barwogłówki królewieckie, berlińskie krótkodziobe i białookie a sroczka polska nie powinna takiej mieć. Fakt, że może się podobać ale z taką głową zbyt mało różni się od altsztamera o sroczym rysunku aby ją nazywać sroczką polską krótkodziobą.wito pisze:Witam. Głowa konkret ciekawe jak reszta. Widziałem kiedyś na podobnej głowie alsztajmera.
golebiewski
darecki, moze wiecej zdjec tegorocznych maluchow? 

adammo87 w albumie p. Dareckiego są młode z tego roku
jest co oglądać.

Takie informacje może podać tylko właściciel nie ja 

Nie wiem czemu Pan Jerzy wykasował mój fotoalbum z gołębnika.
Mam jeszcze jeden
http://1971.flog.pl/
Mam jeszcze jeden