Kasztany kozlowe??
Kasztany kozlowe??
Tata mi niedawno opowiadal ze mial w dziecinstwie golebie Kasztany kozlowe i one bardzo dobrze fikaly. Czy jest taka rasa i czy ma ktos jej zdjecia ?
Re: Kasztany kozlowe??
nie bajerował Cię?
nawet google nie zna tej rasy...
nawet google nie zna tej rasy...
Taką rasę napewno hodował BALCEREK w ALTERNATYWACH 4 ......... 

Kaszanka forever !!
Dzieki Seter wlasnie o takie mi chodzilo 

Witam. U mnie też były takie kasztany (sam osobiście takie miałem 30 lat temu) wyglądem przypominały dzisiejszą Sroczkę Polską , lecz miały dłuższy dziób małe łapcie , przepięknie fikały i nazywane były Kasztanami łódzkimi , ja miałem czarne i żółte z ojcem kupiliśmy je w Falenicy od jakiegoś kolejarza , których w tamtych czasach przyjeżdżało bardzo dużo z całej polski (mieli darmowe bilety). Pozdrawiam.
Rasa ta do dziś jest bardzo popularna na Zachodzie .prawdopodobnie wywieźiono ją z kraju .W Niemczech istnieje pod nazwą Elster Putzler -sroka wywrotna. Ostatnio sprowadziłem parkę ,samica z Holandii a samiczka z Niemiec ,zobaczymy co z tego się wychowie. W Niemczech i Francji są urządzane zawody z tymi gołębiami 

Szukaj a znajdziesz
-
- Kontakt:
A może ktoś ma jakieś kasztany na sprzedasz
Witam,
W Niemczech hodowane są dwie podobne do siebie rasy...
Wspomniana przez Zbitera rasa:
Elsterpurzler (Sroka wywrotna):
http://home.arcor.de/rassegefluegel-kir ... rzler.html
oraz
Lausitzer Purzler (Łużycki wywrotek)
PS.
było by miło, gdyby PZHGR postarał się o przetłumaczenie tych wzorców
Jedno jest pewne - te gołąbki pięknie koziołkują
W Niemczech hodowane są dwie podobne do siebie rasy...
Wspomniana przez Zbitera rasa:
Elsterpurzler (Sroka wywrotna):
oraz
Lausitzer Purzler (Łużycki wywrotek)
PS.
było by miło, gdyby PZHGR postarał się o przetłumaczenie tych wzorców
Jedno jest pewne - te gołąbki pięknie koziołkują

Kaszanka forever !!
Chodzi Ci o wywrotne czy polskie?szymczak2000 pisze:A może ktoś ma jakieś kasztany na sprzedasz
Szukaj a znajdziesz
Witam.Zbyszek napewno nic nie wyjdzie jak połączysz dwie samice.
-
- Kontakt:
te i te mi sie podobają
Sroka krakowska,polska inaczej kasztan tak były wywrotne jeszcze dzisiaj trafiaja sie osobniki kozłowe,zresztą wiele ras kiedyś kozłowało.A elster putzler czy wywrotek łuzycki to calkiem co innego.Tak że garłacz zadał całkiem trafne pytanie .
Rzeczywiście jeszcze kilkanaście lat temu trafiały się wywrotne krakusy, ale także murzynki lotne.Znajony miał cały lot ok. 30 sztuk wywrotnych murzynków, większość czarnych i kilka niebieskich. Niestety hodowca ten już nie żyje i jego ptaki przepadły. Mam w swojej hodowli czerwonego koroniatego murzynka, który pięknie wywraca, niestety nie mam dla niego odpowiedniej samicy.
nie wiem jaka jest definicja kasztanów,ale te na zdjęciu to sroki łowickie (tej żółtej za dobrze nie widać,ale to też chyba łowicka ,ewentualnie niemiecka)...
to są gołębie typowo wystawowe ,zupełnie nielotne,bardzo słabo latają ...
to są gołębie typowo wystawowe ,zupełnie nielotne,bardzo słabo latają ...
wg mnie nie
U mnie mianem Kasztana określa się wszystkie sroki o kolorze : czerwony i żółty , czarne to spancer , obojętne czy jest to sroka Łowicka , Krakowska , Niemiecka , czy też Sroczka Polska . Pozdrawiam.
U mnie jest podobnie . Czarne sroki to spancery a czerwone i żółte to kasztany 

ADAMKING
Z tego co wiem kasztany są na białych ogonach ,natomiast ogony srok są w kolorze

W moich stronach mianem kasztanów określane są murzynki lotne w kol. czerwonym i żółtym, czarne i niebieskie nazywane są murzynami, okeślenie "spancer" dotyczy sroczek polskich zarówno krótkodziobych jak i sroczek średniodziobych, w okolicach Łodzi zwanych wajsfiglami.Trafiłem kiedyś na Allegro sroki krakowskie czarne wywrotne. Sprzedawał je człowiek z Pisza, to chyba gdzieś na Mazurach i wystawione były pod nazwą spancery kozłowe.
Witam . Darecki na Żeraniu to czy na białym , czy kolorowym ogonie , a w kolorze żółtym i czerwonym to wszystko Kasztany
Pozdrawiam i w sobotę specjalnie sprawdzę