Rolley angielskie
Re: Rolley angielskie
Dla mnie też roller angielski ma latać a nie ładnie wyglądać,nie mam pojęcia czy jest gdzieś na te gołębie wzorzec,posiadam tylko dwa kolory rollerów niebieskie oraz ciemno grochowe oczywiście posiadają białe główki i lota.Z miło chęcią wymieniłbym się materiałem ze względu na wprowadzenie do hodowli nowej krwi,czy któryś z kolegów posiada w swojej hodowli naprawdę dobre rollery i chciałby coś odstąpić??a mam pytanie czy ktoś wyjeżdża do Czech po gołębie??Jeśli tak proszę napisać.Pozdrawiam
krzysiek ma dobrą pamięć. Zdjęcia tych ptaków pokazywałem na forum bo spotkałem je na wystawie w Broniszach w ubr. i żeby było ciekawie to były w klatkach, które nie były podpisane i tych których pytałem co to jest za rasa to nie wiedzieli. Teraz już wiem bo jest opisana przez Horsta Schmidta i także u Woltersa.krzysiek pisze:Widziałem te niby rollery łapciate na Allegro. Jest to także angielska rasa, ale nie są to rollery. Ptaki te wykonyją w locie nie serie, ale kilka do kilkunastu pojedynczych wywrotów. Jest to rasa u nas mało popularna, najwięcej ich hodowanych jest w Wielkiej Brytanii, USA i Australii. Rasa nosi nazwę west of England tumbler, co w tłumaczeniu na polski oznacza wywrotek zachodnioangielski.Jakiś czas temu Zjak pokazywał na forum fotki ptaków tej rasy.
Należy do grupy gołębi lotnych /EE-833/ i w nazwie jest napisane lotny. W opisach nie spotkałem, żeby ktoś pisał o wywrotach wykonywanych w czasie lotu.
Zresztą w nazewnictwie ras występują różnice po angielsku i po niemiecku w nazwie tej samej rasy.
Zdjęcie z wystawy: http://www.golebie.wombat.fc.pl/zoom_im ... otny#dolne
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Witam. Widzialem ich lot na filmie.
Mam pytanie do hodowców którzy mają praktykę w hodowli rollerów a mianowicie czy nadają się do dalszej hodowli gołębie które rozbijają się o ziemie , chodzi mi o to czy nie będą przekazywać tej cechy bo przykro patrzeć jak taki gołąb albo cierpi z odniesionych ran a co gorsz potrafi się zabić z góry dziękuje za odpowiedzi.
klub-akrobatyczne.pl
Czy któryś z kolegów posiada gołębie wywracające na sprzedaż?
Miałem kiedyś taką samice i przeznaczyłem ją do rozpłodu-z tego co wiem od znajomych to postępują podobnie-krzyżówka takiego gołębia z średnio wywracającym może dać dobrze wywracajacego.Janusz3 pisze:Mam pytanie do hodowców którzy mają praktykę w hodowli rollerów a mianowicie czy nadają się do dalszej hodowli gołębie które rozbijają się o ziemie , chodzi mi o to czy nie będą przekazywać tej cechy bo przykro patrzeć jak taki gołąb albo cierpi z odniesionych ran a co gorsz potrafi się zabić z góry dziękuje za odpowiedzi.
CZE koledzy jeśli macie takie orliki które robią salta do ziemi to z chęcią kupie parę takich gołębi bo jeśli robią to Anglicy i Czesi już nie długo będą od nas kupcowa takie ptaki a tak naprawdę to z chęcią bym kupił takie orliki pozdrawiam
Witam hoduje takie orliki, Są to orliki Białostockie.Sprowadzałem je z okolic Łomży.Mieszkam na Dolnym Slasku. Pozdrawiam .
Wielu hodowców uważa, że wywracanie to duża wada u orlików, białostockich też.Miałem jeszcze niedawno trochę białostockich, ale żaden z nich nie wywracał. Została mi parka, kilkuletnia samica i młody samiec. Ten samczyk właśnie wywraca.Mam też orlika lubelskiego, słabego w locie, ale lądowanie ma efektowne. Aż do dachu wykręca nieprzerwanie spiralę, całkiem jak kalebek.
Witam.Moje orliki widocznie mają wadę latają na wielkiej wysokosci lotem okręznym.Przy opadaniu na dół robią nieprzerwanie wywroty. Pozdrawiam
Siemka jak macie takie Orliki to drodzy koledzy sprzedajcie mi takie szycha07@interia.eu jak cos to piszcie na mejla
- wscekly4405
- Kontakt:
nie wiem czy są to białostockie bo mają dłuższe dzioby i węższe ogony i bardziej w okolicach Łomży hodowane to co we wzorcu jest to na kij można obsadzić i ulice zamiatać
golebie-akrobatyczne
-
- Kontakt:
wita wszystkih miłośników rolerów terz hoduje takie ptaki cos pieknego
- MiRasM
- Kontakt:
Zbyszek...
...jeszcze trochę,a pojawią się same piękne...tylko,że przestaną latać...
Może ktoś już ma rollery wystawowe?...

-
- Kontakt:
a jakie panowie macie kolory bo ja mam czarno białe biało czerwone i białe i także
szymlowate
szymlowate
u mnie 1 ma kilka kolorow
Ale w hodowli rollerów liczy się lotność a nie umaszczenie
Ale w hodowli rollerów liczy się lotność a nie umaszczenie
-
- Kontakt:
a koledy z kad jestescie moze pomieszamy krew
birmingham wejdz w POZOSTALE w tym temat Klub Gołębi Akrobatycznych i tam jest podana strona , po dwudziestej zawsze ktoś jest na czacie to o pomieszaniu krwi możesz porozmawiać
klub-akrobatyczne.pl
- wscekly4405
- Kontakt:
http://www.klub-akrobatyczne.pl/news.php tutaj można pogadać o akrobatycznych gołębiach na forum i około 20 jak pisze janusz3 na czacie na gołębniku większość hodowców tych ras nie udziela odpowiedzi pozdrawiam
golebie-akrobatyczne
witam, zakupiłem 5 par rollerów i mam pytanko, czy ktoś się orientuje ile trzeba by było trzymać takie gołębie żeby zostały? Kupiłem je od hodowcy około 20 kilometrów ode mnie i są to ptaki już oblatane u niego.
i zostają? z tym, że nie mam w tym gołębniku innych ptaków które by były już oblatane a w tamtym stadzie są i młode i stare gołębie. Ale z tego co widzę to rollery bardzo szybko przywiązują się do gołębnika