Proszę o pomoc w ustaleniu rasy?
Re: Proszę o pomoc w ustaleniu rasy?
Edek, zwykłe koki to to nie są. Nie znam się na rasach, lecz Pan wsciekly i Pan krzysiek rozpoznają w nich dwie rasy, więc na tej podstawie możemy już coś nie coś powiedzieć.
Ps. Jakoś dziwnie to napisałeś, czyżby cytacik z książki???^^
Ps. Jakoś dziwnie to napisałeś, czyżby cytacik z książki???^^
Gołębie=Przyjaciele
.Witam .garłaczek z książek to ja uczyłem się już dość dawno. Tak że żadnych cytacików nawet nie chciało by mi szperać i szukać.Powiem tylko że i w kokach można dopatrzeć się wiele zalet i przynależności uroków, podziwiać ich piękno wcale nie twierdze że nie.Pozdrawiam.
krzysiek - dziękuję za zdecydowana sugestię co do montobana. Te zdjęcia otrzymałem od kogoś, kto wykonał je na wystawie w Lipsku w 2005r. Porównałem je z wzorcem rasowym, szczególnie głowy brałem pod uwagę i z moimi zdjęciami z albumu.
Przyjmuję, że jest to montauben /oba ptaki/.
Pozdr.
Przyjmuję, że jest to montauben /oba ptaki/.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Zmyliła mnie drobna sylwetka ,ale 2 fotka to zdecydowanie montobain ,poszukam w kompie zdjęcia montobainow to porównamy .Bylem przekonany ze to bakijski bo nie było punktu odniesienia ,do czego porównać rozmiar gołębia
Szukaj a znajdziesz
Pan Zjak nie napisał wcześniej ze zdjęcia pochodzą z wystawy co by dawało dużo więcej do myślenia. O takim identycznym wyglądzie i ubarwieniu z błędem koloru oczu spotyka się na giełdach i targach garłacze koroniaste. A zdjęcia nie wykazują specjalnie porównania co do wagi i wielkości gołębi tak że w tym przypadku sugestie mogą być różne i nie trafne.
Witam. Często przy różnych okolicznościach są wypuszczane z papieskiego okna białe gołębie. I tu się nieraz zastanawiałem jakiej to konkretnej rasy są (tak z czystej ciekawości). Nie posiadam niestety zdjęć ale może ktoś z was wie jakie to gołębie.
Kiedyś widziałem w Wiadomościach jak wypuszczali pawiki, takie kiepskie "altanowe', ze słabymi ogonami.Jeden przez chwilę usiadł papieżowi na ramieniu.
http://allegro.pl/samica-takla-mariden- ... 52493.html
czy to czasem nie jest Krasnodarski? już chyba na forum było coś podobnego.
czy to czasem nie jest Krasnodarski? już chyba na forum było coś podobnego.
Masz racje ,tylko ze ta jest lepiej wybarwiona
Szukaj a znajdziesz
Masz rację, to bij krasnodarski czerwonopierśny, jedna z kilkunastu odmian bijów krasnodarskich.Czerwonopierśne są spośród wszystkich odmian krasnodarskich najpopularniejsze w Europie. Właściwie w większości krajów europejskich inne odmiany krasnodarskich są w ogóle nieznane.W Polsce hodowane nielicznie, poza czerwonopierśnymi spotykane są tylko tarczowe i sporadycznie białoogoniaste.
Te gołębie na filmikach to są jakieś konkretne rasy? czy to po prostu krzyżówki? jedne przypominają lahore, te drugie szpaki, ale wydaje mi się, ze też są tam krzyżówki
http://www.youtube.com/watch?v=PTlhgx0M ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=PTlhgx0M ... re=related
Witam. Nie są to ani lahore, ani szpaki. Jest na tym filmie, oraz na innych, które się po jego otwarciu pokazują kilka szczepów bijów afgańskich i pakistańskich. M.in. pakistańskie szirazi,wyhodowane w okolicach pakistańskiego miasta Lahore,a największą popularnością cieszące się w Afganistanie, które są przodkami gołębi lahore hodowanych w Europie. Współczesne lahore powstały w Anglii na przełomie XIX i XX w wyniku krzyżówek pakistańskich szirazi ( z miasta Lahore) z gołębiami z grupy uformowanych, m.in z kingami.Nazwę zawdzięczają miastu , w którym wyhodowane zostały bije będące ich przodkami, po których odziedziczyły także charakterystyczny, niemal nie spotykany u innych ras rysunek.Co ciekawe, szczepy bijów afgańskich mają cechę rysunku niemal nie spotykaną w świecie gołębi. jest to pojedynczy, szeroki biały pas. Rasy gołębi hodowane z innych rejonach świata, jeśli mają białe pasy, są to zawsze dwa pasy, nigdy jeden.Innym Wyjątkiem jest stara, niemal zapomniana odmiana budapesztów, szymel z białym pasem.Może to świadczyć o pochodzeniu przodków dzisiejszych budapesztów z tamtego rejonu Azji.
dzięki za wyczerpującą wypowiedź, ogólnie bardzo ciekawe ptaki i zdziwiło mnie, że przypominające lahore a tak świetnie latają;]
na tym filmie jest mieszanki rasowej od groma kazdy jest inny kolorem i budowa - trzeba by bylo tam mieszkac by wyczuc co jest co ?vice pisze:dzięki za wyczerpującą wypowiedź, ogólnie bardzo ciekawe ptaki i zdziwiło mnie, że przypominające lahore a tak świetnie latają;]
Niekoniecznie. Z bijami z krajów byłego ZSRR jest podobnie. Samych bakińskich i uzbeckich jest wiele odmian, podobnie jest z krasnodarskimi. Niewiele osób W Polsce potrafi rozpoznać choćby część z nich.
Jest taka osoba na forum co o bijach i innych rasach Ruskich wie wszystko ale ostatnio nie udziela sie bo poszukiwany jest listem gonczym
- wscekly4405
- Kontakt:
:lol:co do shirazi jest to szczep bija irańskiego nie pakistańskiego i są to gołębie barwne o białych skrzydłach,przeważnie z czubkiem,ale niekoniecznie.shirazi jak nazwa wskazuje pochodzi od miasta Shiraz w południowym iranie.Gołębie zaś z rysunkiem lachora pochodzą z Afganistanu,a jedynie posłużyły do wyhodowania lahore,prawdopodobnie nazwa jest zwykłą pomyłką.Anglicy przodków lachora przywieźli z miasta Lahore i stąd nazwa rasy
Ostatnio zmieniony sob maja 07, 2011 8:22 pm przez wscekly4405, łącznie zmieniany 1 raz.
golebie-akrobatyczne
Andrzej, przyznaj się, z czym podpadłeś.
Co to za rasa
Mam do niego sentyment bo to jeden z moich pierwszych gołębi i przy tym najlepsza mamka.

Pozdrawiam. Kamil
ten gołąb to "mamka"
nie jest żadnej rasy, krzyżówka nawet nie wiem czego, bo do niczego nie podobna ale jak dobrze karmi to się ciesz, warto wtedy takiego gołębia karmić;]

Właśnie, kiedyś już na forum padło takie określenie: "gołąb rasy mamka polska". W tym przypadku jak najbardziej trafne.
Znalazłem te dwie rasy na węgierskich stronach tylko niewiem co to jest ? Bardzo mi sie podobają tylko jak to się nazywa
Gołąb na pierwszym zdjęciu to jakiś wywrotek węgierski,spotkałem te ptaki na giełdzie(mają jakąś dziwną nazwę)
1- Wywrotek z Kiskunfelegy
2-Olbrzym z Salonty
Tak mi pasuje według Peterfiego
2-Olbrzym z Salonty
Tak mi pasuje według Peterfiego

mbudniewicz.pl.tl