Proszę o pomoc w ustaleniu rasy?
-
- Kontakt:
Re: Co to za gołąbek
jakaś mewka ,obstawiałbym ,że to egipska ...
tez mysle za to egipska
Zdjęcia gołębi najlepiej oceniać jeśli są wykonane z profilu.zbiter pisze:Mewka niemiecka jednobarwna
zbiter - zweryfikuj swoje rozpoznanie i zajrzyj do swojej książki pod nazwę Einfarbige Movchen
/African Owl/.
Czekam na resztę zdjęć aby dodać odmiany barwne.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Oczywiście, że jest to mewka afrykańska /egipska/ jednobarwna, EE-710.
Pozdr.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Zbyszku, może mógłbyś napisać, jaka jest różnica między mewką egipską a niemiecką jednobarwną.W książce Peterfiego był pobieżny opis mewek niemieckich, jednak żadnych fotek ani szczegółów.
Swoją drogą to też do końca nie mozna się wzorować na książce Peterfiego bo przykładowo fotki gołębi z tamtego okresu różnią się znacząco od gołębi teraźniejszych.
DARMOWE nagrody priv
To prawda, jednak Peterfi jak na tamte wykonał ogrom pracy i bardzo się do swojej ksiażki przyłożył, mnóstwo zawartych w niej informacji jest do dziś aktualnych.Podał, co prawda w pobieżnym opisie kilka odmian barwnych mewki niemieckiej krótkodziobej, z tego tarczowe i barwnoogoniaste są u nas znane i hodowane. Co do jednobarwnych, to nie wydaje mi się, by taki perfekcjonista popełnił błąd, ale być może Niemcy zaliczyli mewki egipskie, pokrojowo podobne do niemieckich krótkodziobych do tej samej rasy, traktując je jako jej odmianę barwną.
Proszę o identyfikację.
Witam gołąbek przybłąkał się do mojego stada...wiecie co to jest...wygląda na młodego brodawczaka ale nie jestem pewny 

Re: Proszę o identyfikację.
Niekoniecznie. Mam kilka podobnych, jednak z żabotami jak u mewek. W okolicach Częstochowy nazywają je ślązakami.Wielkości gołębia pocztowego, tylko bardziej masywne.Nieżle latają i wracają bez problemu z kilkunastu kilometrów.
Możecie pomóc mi w identyfikacji!!!
Witam. Gołąb przyleciał do mnie i nie jestem pewien co do rasy. Proszę o pomoc.
Re: Proszę o identyfikację.
Czasami na allegro widze podobne ptaki o nazwie belgijak lub belgijski krótkodzioby,oczywiściesa to regionalne nazwy.Poza tym gołąbek jest bardzo dziki...
Re: Możecie pomóc mi w identyfikacji!!!
Ładny ozdobny pocztowy...w moim regionie mówi sie na nich poluchy,polusy..
Wygląda na słabego rzeszowskiego lub krzyżówkę pocztowego z rzeszowskim.
Te gołębie nie mają wzorca to faktycznie krzyżówki pocztowych,chodowane bardziej na wygląd,niż na dzielność lotową.Co nie znaczy że całkowicie ją zatraciły . Chodowane przy zagrodach doskonale latają potrafią żerować w polu i są dobrymi mamkami.
Proszę o pomoc w ustaleniu rasy?
.........
Ostatnio zmieniony wt gru 27, 2011 6:34 pm przez bartekw94, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jaka rasa ?
1 chyba motyl z winerkem
2 może sroka z niemiecka z murzynem ale nie wiem
2 może sroka z niemiecka z murzynem ale nie wiem
Zgadza się. MŁode nieżle latają, starsze, takie ponad 3 letnie już stają się zbyt leniwe i za ciężkie do lotu.Mam takich 20 par na mamki.
Pierwszy to jakiś wynalezek, coś z winerka + "coś". Drugi to murzynek lotny koroniaty.
Zgadza się winerek + widynek po swojskiemukrzysiek pisze:Pierwszy to jakiś wynalezek, coś z winerka + "coś". Drugi to murzynek lotny koroniaty.
Szukaj a znajdziesz
To też. Dzisiaj w Poznaniu jeden klient chciał właśnie w tym celu takie białe ode mnie wykupić.
a ile takich parka