Proszę o pomoc w ustaleniu rasy?
Re: Proszę o pomoc w ustaleniu rasy?
Panowie jestem pod wielkim wrażeniem na temat ras wschodnich:) Miło czyta sie takie rzeczy:)
DARMOWE nagrody priv
Witam
Szukam nazwy rasy gołębi, jednak nie dysponuję zdjęciem, bo gołębie nie są moje. Gołębie podobno należą do ozdobnych. Nie jest to chyba popularna rasa, bo bym znał. Kolor główny - biały, brązowa głowa, szyja, i spód aż do podstawy ogona. Grzbiet, skrzydła, ogon w całości białe. Na głowie czubek - spiczasty, nie koroniasty. Dziób średni lub średniodługi. Nogi nie obrośnięte. Szukanie według listy ras to jak znaleźć igłe w stogu siana. Mógłby mnie ktoś ukierunkować w którą stronę iść przy szukaniu??
Szukam nazwy rasy gołębi, jednak nie dysponuję zdjęciem, bo gołębie nie są moje. Gołębie podobno należą do ozdobnych. Nie jest to chyba popularna rasa, bo bym znał. Kolor główny - biały, brązowa głowa, szyja, i spód aż do podstawy ogona. Grzbiet, skrzydła, ogon w całości białe. Na głowie czubek - spiczasty, nie koroniasty. Dziób średni lub średniodługi. Nogi nie obrośnięte. Szukanie według listy ras to jak znaleźć igłe w stogu siana. Mógłby mnie ktoś ukierunkować w którą stronę iść przy szukaniu??
Wg mnie to może być coś z grupy 5 - barwne. I będzie to jedna z odmian barwnych gili. /poprawiłem/.
Pozdr.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Raczej Gil.
-
- Kontakt:
Tak to można w nieskończoność,a to może być jakiś mieszaniec bez fotki trudno powiedzieć.Możesz napisać jaki ma kolor oczu?

-
- Kontakt:
jeśli ma białe skrzydła itp to jest gil ale lustrzany.pozdrawiam...
Chodzi o coś takiego? http://allegro.pl/para-legowa-gili-mied ... 48746.html
-
- Kontakt:
Tak to właśnie są gile lustrzane.
Witam posiadam widoczną na zdjęciu samicę i nie bardzo mogę ją sklasyfikować co do rasy ,posiada niemiecką obrączkę
- Załączniki
-
- czajka1.jpg (76.85 KiB) Przejrzano 2956 razy
Czy ma ktoś z Was niebieskie Weszwance?? niebieskie białoogony łapciate i koroniate. Dostałem parę takich gołębi i zastanawiam się czy jest w ogóle taka rasa.
bodek - to jest turyńska jaskółka /obowiązująca nazwa/ gładkogłowa, bo są jeszcze z koronką.
Na tarczy skrzydła ma trochę za mało białego od góry.
vice - pewnie są, ale nie w takiej nazwie jaką podałeś.
Pozdr.
Na tarczy skrzydła ma trochę za mało białego od góry.
vice - pewnie są, ale nie w takiej nazwie jaką podałeś.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
u mnie mówią na nie wyszfany, weszfance, a ten znajomy mówił, ze te ptaki hodują w warszawie pod nazwą niebieski białoogoniasty, na allegro podobne w kol czerwonym i żółtym widziałem, nazwane weszwańcami
Mam niebieskie ale bez łapci. Białogon koroniasty z łapciami to nowa nie uznana jak dotąd rasa wyhodowana z krzyżówki białogona polskiego ( bez łapci) z berlińskim lotnym długołapciatym odmiany białoogoniastej.
-
- Kontakt:
są niebieskie, można czasem spotkać na allegro i podwarszawkich giełdach "weisschwanze" w takim kolorze. Wstaw jakieś zdjęcia 

jutro postaram się, tylko zastanawia mnie jedno, czemu moje mają czarne dzioby, jeżeli we wszystkich odmianach barwnych jest biały dziób?? 

Niebieskie mają ZAWSZE czarne dzioby. Biały dziób u niebieskiego to martwy zapis, pobożne życzenie twórców wzorca, podobnie jak białe oko u białego stawaka polskiego.Zresztą białogon łapciaty w ogóle wzorca nie ma, nikt nawet nie opracował jego projektu.
Tak myślałem, że to znowu jakiś wynalazek bez wzorca, ale patrząc na ceny tych ptaków na allegro widać, że jest zainteresowanie i niezłe ceny, a że mi się podobają to chyba warto je hodować ;]
-
- Kontakt:
Czarny dziób u białogona to poważna wada ponieważ nie zależnie od koloru zawsze muszą mieć biały dziób,pozdrawiam
-
- Kontakt:
Hubert pokaż mi niebieskiego białogona z białym dziobem, przy pisaniu wzorca można uwzględnić że dziób u niebieskiego jako wyjątek jest czarny a nie cielisty, pawie każda rasa ma jakieś różnice i odstępstwa pzdr.
-
- Kontakt:
Sorki Mateusz kol...Poczytałem troche o białogonach i rzeczywiście powinny mieć siwe dzioby odmiana niebieska a i mam też pewne pytanie czy u czarnych też ta powinno być bo mam akyualnie czrnego i mA czarny dziób i jak dla mnie to wygląda jak kok ja tam wole z białymi dziobami ale miałem kiedyś siwego z białym dziobem i na allegro też taki był ale łapciaty
U białogonów dziób powinien być biały. Także u czarnych ma być idealnie biały, nawet bez muchy.Jedynym wyjątkiem jest odmiana niebieska która powinna mieć dziob czarny. wzorzec, który dla białogona przewiduje dziób czarny to pomyłka. Można wprowadzić białe oko u osobników białych takich ras jak stawak polski czy wywrotek mazurski. Hodowcy z okolic Kalisza są na dobrej drodze do uzyskania białookich białych stawaków. To jest do zrobienia, jednak z dziobem u niebieskich, obojętnie jakiej rasy już sprawa jest poważniejsza. Przykładowo stawak śląski odmiany niebieskiej u której sztucznie wprowadzono biały dziób NIE JEST NIEBIESKI. Ptaki niebieskie z białym dziobem bezpowrotnie tracą kolor. Nie są już niebieskie lecz płowo bure z, jak by to określić, jakby fioletowym odcieniem, pasy na skrzydłach i lentę na ogonie mają rozmyte i nie czarne, tylko łupkowo szare, podobnie lotki. To proces nieodwracalny. Dlatego uważam, że zamiast wprowadzać na siłę biały dziób lepiej skoncentrować się na pięknym niebieskim odcieniu z czarnymi pasami.Niech lepiej niebieskie ptaki , także białogony mają czarny dziób, byle by nie wyglądały jak "niebieskie" stawaki śląskie. Jeśli chodzi o białogony łapciate, to pomimo braku wzorca rzeczywiście są ostatnio bardzo popularne i osiągają wysokie ceny. Podobnie dzieje się z innymi nie mającymi wzorców rasami. Wysokie ceny osiągają krótkodziobe blauwindery, garbonosy - orliki, białe bociany łapciate.
bialy a nie przypadkiem cielisty?
OK, cielisty. Użyłem potocznego określenia.
hehe, nie probuje byc zlosliwy tylko sa dzioby o barwie bialej i cielistej