autor: Carloss » czw lip 03, 2014 1:19 pm
Ostatnio znalazłem trochę czasu na przeczytanie jeszcze raz wszystkiego co tu napisaliście o koroniarzach barwnoogoniastych (KB) oraz w innych dostępnych mi źródłach. Jak niewiele do tej pory wiedziałem tak dalej niewiele wiem i pewnie wiele osób próbujących bawić się tą rasą też ma podobny kłopot. Trochę dziwna sytuacja zaistniała z KB, bo niby jest, ma wzorzec, a mam wrażenie że niewiele osób go widziało. Nie chcę rozstrzygać pochodzenia KB bo wątpliwości jest tak dużo, że chyba jednoznacznie się nie da. Ogólnie mi się wydaje, że ptaki które dziś możemy spotkać na szeroko rozumianym rynku to w większości ogoniaki, dryjery itp lub ich miks z KB.
Moją uwagę zwrócił jeden zapis we wzorcu KB - ogon składający się z 12 sterówek. Zazwyczaj, jeśli w jakiejś rasie ogon składa się z 12 sterówek to ten aspekt nie jest wyraźnie we wzorcu podkreślany. Czyżby zatem KB miał tendencję do tego by mieć więcej sterówek? Zwróćcie uwagę, że u końcatego (KK) i sercatego (KS) ta kwestia we wzorcu została pominięta. Czy z tego można wyciągnąć jakieś wnioski? Zastanawiam się też tak głośno, czy kwestia poszukiwania idealnej głowy, w obecnym stanie rasy, nie jest stratą czasu? Czy nie jest drogą prostszą dla poprawy głowy włączenie w hodowlę KS? Głowa KS i KB jest bardzo podobna, wady w rysunku w ciągu kilku lat można znacznie ograniczyć jeśli nawet nie wyeliminować całkowicie, szczególnie gdyby kilku hodowców w tym zakresie podjeło się wzajemnej współpracy. Trafiłem też na informację, że stworzono KB z KS, ponieważ KS mają tendencję do tzw. tracenia pigmentu i wad w rysunku, więc moze to jest słuszna droga? Jestem ciekawy waszej opinii na ten temat.
Karol.