SZUKAM HODOWCÓW ROLLERÓW ANGIELSKICH
Re: SZUKAM HODOWCÓW ROLLERÓW ANGIELSKICH
Było to w temacie o zamojskich, ale to uniwersalna zasada obowiązująca u wszystkich ras wysokolotnych i akrobatycznych. Ktoś mądry ( niestety nie pamiętam kto) napisał, że aby popsuć rasę lotną wystarczy opracować dla niej wzorzec i ściśle się go trzymać. Święte słowa. Rasa wyczynowa to przede wszystkim właściwy dla niej lot. Wygląd owszem, ale nigdy nie na pierwszym miejscu, w przeciwnym razie narobimy nielotów, co niestety często już ma miejsce.W życiu nie wywalił bym doskonałego lotnika tylko na podstawie tego, że ma piórko w nie takim kolorze czy rwane lub w nietypowej barwie oko. Może, gdybym miał same idealne lotniki , to owszem, ale nie wygląd powinien być głównym kryterium oceny rasy wyczynowej.
Witam. A co z krzyżówkami między rasowymi? Na przykład tippler pakistański i roller angielski? Jeżeli wygląd nie jest ważny, to taka krzyżówka mogła by wydłużyć czas i wysokość lotu?. Pozdrawiam.
krzysiek , perros napisał ,,, wzorzec rollera w locie,,, http://www.khgwia.pl/index.php/artykuy/ ... birmingham
klub-akrobatyczne.pl
Arkad2007 ,przeciesz u rollerów nie chodzi o długosc lub wysokosc lotu , tylko o poprawne rolowanie i synchronizacje lotu całego stada.
klub-akrobatyczne.pl
jeli chodzi o wysokosc lotu u rollerow to odpowiednia selekcja i ukierunkowanie na wysokosc w zupelnosci wystarczy. Nie trzeba nic krzyzowac. Co do dlugosci lotu to nie moze on byc zbyt dlugi poniewaz ptaki przestalyby rolowac z taka czestotliwoscia jak np. podczas lotu polgodzinnego. Jest to spowodowane olbrzymim wysilkiem fizycznym podczas rolowania. Dlugosc lotu mozna tez zwiekszyc poprzez odpowiednie karmienie.
ps. przepraszam za pisownie ale nie mam polskich znakow
ps. przepraszam za pisownie ale nie mam polskich znakow
O.k - rozumiem.
Ja od patrzenia na wywrotki rollerów dostałem astygmatyzmu oczu. Teraz muszę chodzić w okularach.
To był żart ale widzę że nie zrobił na nikim wrażenia.emir pisze:Ja od patrzenia na wywrotki rollerów dostałem astygmatyzmu oczu. Teraz muszę chodzić w okularach.