murzyn
murzyn
witam Panowie, mam pytanie: czy MURZYN POLSKI A MURZYN WARSZAWSKI to jest ten sam ptak? dzięki za odp.
Re: murzyn
Dokładnie, to ta sama rasa.
ok, dzięki
witam wszystkich, nie chce zakładać nowego tematu, więc pisze tu. Po murzynach polskich pierwsze gniaździaki ładne, a teraz drugie: jeden kolor jak u rodziców, drugi zamiast szarego czerwony, ciekaw jestem po jakich przodkach jest ten kolor. dzięki za odp.
Witam. Wynika z tego iż rodzice nie są po czystych rasowo murzynach polskich, odbicie koloru u młodego daje ku temu powody.Sroki warszawskie inaczej zwane ,, murzyny warszawskie'' wyróżniają się swoistym kolorem ubarwienia, który nie występuje u gołębi o tym pokroju znaczy srok. Dlatego są wyodrębnione jako murzyny polskie -bądż murzyny warszawskie .Przypuszczam że u któregoś z rodziców Twoich murzynów występował przodek, sroki krakowskiej,lub murzynek lotny występujący w barwie czerwonej.. Pozdrawiam.
Raczej sroka krakowska. Murzynek lotny wygląda zupełnie inaczej, tak jakby wzorcowemu spancerowi kazańskiemu przemalować ogon na biało. Murzyn warszawski to jednak PDL.
ok, dzięki murzynek lotny raczej odpada, mam dwie pary żółtych, prędzej właśnie sroka krakowska
Hodowcy srok krakowskich w celu uzyskania koloru niebieskiego stosowali domieszkę murzyna polskiego. Ponieważ murzyn ma dziób ciemny, a sroka , także niebieska ma mieć dziób biały, spora część młodych z krzyżówki miała sine lub rogowe dzioby i być może posłużyły do krzyżowania z murzynami. To może być wyjaśnienie pojawiającego się u populacji murzynów nietypowego koloru.
No tak i potem wychodzą takie anomalia ni pies ni wydra.Znam takich jak to Krzysiek nazywasz w swoim pojęciu
,, hodowcami''. Krzyżowali stawaka polskiego z garłaczem angielskim,aby u stawaka podwyższyć nogi.
,, hodowcami''. Krzyżowali stawaka polskiego z garłaczem angielskim,aby u stawaka podwyższyć nogi.
Nie, nie z angielskim , tylko ze stawakiem śląskim. Tego ostatniego wyselekcjonowano z krzyżówki stawaków śląskich dawnego typu z garłaczami brneńskimi i francuskimi ( to takie angielskie bez piór na nogach). Białe stawaki polskie wyhodowano z krzyżówki białego garłacza górnośląskiego koroniastego z białą samicą garłacza angielskiego.Młode odziedziczyły po ojcu styl lotu stawaka, a pojawiające się sporadycznie piórka na nogach wyeliminowano w wyniku selekcji. Później, aby uniknąć nadmiernego chowu wsobnego dodano domieszkę białego garłacza śląskiego. Krzyżówki tej dokonał na początku XXw. p. Stasiak z Józefiny k. Kalisza.
Mogło by tak być nie przeczę. Piszę o czasie terażniejszym z własnych obserwacji.
-
- Kontakt:
Witam
Może ktoś ma do sprzedania samca murzyna polskie dobrej klasy.
Lub chce zamienić samca na samice.
Kupiłem w tym roku ładną parę murzynów polskich jak się później okazało to dwie samice.
Pozdrawiam
Może ktoś ma do sprzedania samca murzyna polskie dobrej klasy.
Lub chce zamienić samca na samice.
Kupiłem w tym roku ładną parę murzynów polskich jak się później okazało to dwie samice.
Pozdrawiam
W niedzielę widziałem na giełdzie w Zgierzu dwa niezłe samczyki.
Mam jednego murzyna lotnego który skrzydła nosi czesto pod ogonem,czy one wszystkie tak mają?.
Witam może by ktoś zamieścił zdjęcie dobrej klase murzyna polskiego bo jestem na etapie zakładania tej rasy,i niewiem co kupować gdyż różnica między murzyn a murzyn jest ogromna.
ŁADNY DZIĘKI
-
- Kontakt:
Witam
Gołąbek na zdjęciu bardzo ładny
Może ktoś ma do sprzedania samca murzyna polskiego?
Pozdrawiam
Gołąbek na zdjęciu bardzo ładny
Może ktoś ma do sprzedania samca murzyna polskiego?
Pozdrawiam