wrocławski mięsny(wystawowy)
wrocławski mięsny(wystawowy)
Witam,chyba nie ma tematu o tej rasie.Odnoszę wrażenie że to bardzo rzadkie ptaki.Czy w miarę dobrze latają? Czy występują tylko w czarnym kolorze? Podobno istnieje jakiś schemat krzyżówek wg którego można wyhodować tę rasę.
-
Re: wrocławski mięsny(wystawowy)
Rasa rzadka bo się nie przyjeła i zostało dosłownie kilka par u profesora który je wyhodował we Wrocławiu na pl.Grunwaldzkim w klinikach weterynaryjnych.Nazwiska profesora niestety nie pamiętam bo nigdy mnie ta rasa nie interesowała,ale wydaje mi się że znalezienie nie powinno byc trudne koniec języka za przewodnika.Pozdrawiam.
Witam ,Rasa ta wychodowana została w 1964 rok na A. R we Wroclawiu przez PROF. Nowickiego .Rasa wyjsciowa to gołab pocztowy sportowy a samice rys Polski .Samce mieszance pierwszego pokolenia krzyzowano z samicami rasy king i autoseksingowymi golebiami amerykanskimi typu miesnego pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 24, 2013 8:01 pm przez sasza, łącznie zmieniany 2 razy.
sory wkleilem zla date przez pomylke oczywiscie rok 1994 a lot tych ptakow jest ograniczony waga ptaka to ok 900g.pozdrawiam
Sporo tych ptaków ma pewien handlarz ze Zgorzelca. Wystawia je często na Allegro, już od kilku lat i ceni po 100 i więcej złotych za parę.
Jak dla mnie to bardzo ładne ptaki.Naprawdę w ciągu kilku lat udało się wyhodować tę rasę? Słyszałem że już w 1998 były dość wyrównane.Zawsze myślałem że wyhodowanie jakiejkolwiek rasy(nie tylko gołębi),zajmuje 20-30 lat-oczywiście prawdziwej nowej rasy a nie nowej odmiany z której na siłę robi się rasę.
Witam.mi sie wydaje ze kolego mogli wyhodować w tak krótkim czasie ponieważ mieli na to środki i wiedze .Tworzyli ja profesorowie tacy jak Nowicki,Dubiel którzy byli wspaniałymi też hodowcami gołębi .w latach 80 bywałem u prof Dubiela w jego hodowli na terenie AR ,wspaniały pan zawsze chetnie dzielił sie wiedzą .Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Jeśli Ktoś chce cos więcej wiedzieć na temat wrocławskich to proszę na priv. Pozdrawiam
podziel się na forum swoimi wiadomościamizamojskie-warszawa pisze:Jeśli Ktoś chce cos więcej wiedzieć na temat wrocławskich to proszę na priv. Pozdrawiam
Szukaj a znajdziesz
-
- Kontakt:
Witam,zbiter pisze:podziel się na forum swoimi wiadomościamizamojskie-warszawa pisze:Jeśli Ktoś chce cos więcej wiedzieć na temat wrocławskich to proszę na priv. Pozdrawiam
nie wchodziłem na to forum, więc nie widziałem tego postu.
Mój znajomy pisał prace magisterską o wrocławskich mięsnych.
Pozdrawiam
Prawdopodobnie Niemcy to wyhodowali jako Mittelhäuser -gołębie miesne gospodarcze
Szukaj a znajdziesz
Mittelhauser a wrocławski to dwie zupełnie różne, nie mające nic ze sobą wspólnego rasy.Mittelhauser jest dużo starszy iprawdopodobnie spokrewniony z czeskim beneszowskim.