Kurak Maltański rozmiar obrączki
Kurak Maltański rozmiar obrączki
Witam jak w temacie może, któryś z kolegów orientuję się, jaki rozmiar obrączki należy zakładać kurakom maltańskim na stronie PZHGRIDI jest podany rozmiar 10 natomiast na stronie gołębnik.pl rozmiar 9. Dotychczas zakładałem obrączki rozmiar 9 i na wszystkich wystawach nikt nie miał zastrzeżeń.
-
- Kontakt:
Re: Kurak Maltański rozmiar obrączki
Kurak Maltański powinien mieć obrączkę nr. 10, zgodnie ze wzorcem, natomiast nikt nie miał do Ciebie zastrzeżeń na wystawie ponieważ dopuszcza się obrączkę mniejsza od podanej we wzorcu
Mam wzorzec z 2001r i też jest obrączka nr 10. Taki sam wzorzec jest na stronie Gołębnika, ale skąd tam się wziął rozmiar nr 9 tego nie wiem. W wykazie EE też jest nr 10.
Jeśli gołąb ma mniejszą obrączkę niż jest we wzorcu to sędzia powinien odjąć przy ocenie 1 - 2 punkty.
Jeśli gołąb ma mniejszą obrączkę niż jest we wzorcu to sędzia powinien odjąć przy ocenie 1 - 2 punkty.

golebie.wombat.fc.pl
Dzięki za odpowiedź.
odejmowanie pkt za mniejszy nr obrączki? jaki to ma wpływ na klasę i wygląd ptaka? (takie ocenienie mija się z celem)
rozumiem dyskwalifikację za obrączkę większą niż powinna być ale odejmowanie pkt za mniejszą obrączkę.... bez sensu
rozumiem dyskwalifikację za obrączkę większą niż powinna być ale odejmowanie pkt za mniejszą obrączkę.... bez sensu
-
- Kontakt:
Sędzia nie odejmuje żadnych punktów za rozmiar obrączki. Może jedynie zdyskwalifikować ptaka jeśli ma większa niż podana we wzorcu.
Gdzieś, nie pamiętam gdzie, czytałem że dyskwalifikacja jest w przypadku zbyt dużej obrączki, natomiast gdy jest ona za mała, sędzia MOŻE ( czyli nie musi?) odebrać 1 -1,5 punktu.
Tak, Krzysiek ma rację, bo w przypadku większej obrączki niż przewiduje wzorzec, sędzia gołębia dyskwalifikuje /BO/, natomiast przy mniejszej obrączce ma obowiązek odjąć 1-2 punkty od oceny. Takie są ustalenia na szkoleniach sędziów i proszę tego nie komentować, czy ma to sens, czy nie. 

golebie.wombat.fc.pl
Ja jednak skomentuje. Ma to sens bo większą obrączkę możemy założyć dorosłemu ptakowi nie z naszej hodowli i wystawiać jako swojego.
Tak, właśnie o to chodzi.zebra998 pisze:Ja jednak skomentuje. Ma to sens bo większą obrączkę możemy założyć dorosłemu ptakowi nie z naszej hodowli i wystawiać jako swojego.

To co napisałem odnośnie komentowania, dotyczy postu napisanego przez HKrystian.
golebie.wombat.fc.pl
Źle mnie zrozumiałeś. Dyskwalifikacja za większą obrączkę ma sens- zgadzam się z tym, ale odejmowanie pkt za mniejszą obrączkę? Jaki wpływa ma mniejsza obrączka na wygląd i klasę ptaka? bzurny wymysł....zebra998 pisze:Ja jednak skomentuje. Ma to sens bo większą obrączkę możemy założyć dorosłemu ptakowi nie z naszej hodowli i wystawiać jako swojego.