Golebie koziolkujace
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
Golebie koziolkujace
Ostatnio przeczytalem w ksiazce "Golebie" iz krymki bialostockie maja umiejetnosc koziolkowania w czasie lotu. Mam u siebie dwie pary tych golebi i nigdy nie widzialem zeby koziolkowaly. Wiec mam pytanie czy to jest prawda czy tylko blad w tej ksiazce.
Zgadzam sie z Liteonem ! Niestety hodowla w wolierach i wystawy "psuja " golebie lotne!Za duzy nacisk kladzie sie na wyglad a za maly na lot! Na wystawach jest sporo np. Wywrotkow wschodniopruskich ale wywrotkami to one sa juz tylko z nazwy. Jednak jest jeszcze sporo hodowcow ktorzy prowadza selekcje na lot, mam kolege ktory ma swietnie wywracajace :Wywrotki wschodniopruskie, Krymki, Bialoglowki gumbijskie, Sroczki polskie a nawet Jego Zamojskie , Orliki i Budapeszty wywracaja
Naprawde pieknie wygladaja w locie!!!

- Tomek_Kulc
- Kontakt:
No rzeczywiscie mam je od hodowcy ktory trzyma je pod woriera i wystawia. Ale nie sadzilem ze to zupelnie moze wyeliminowac ta ceche. No ale coz ja kupilem te golebie bo mi sie podobaly i u mnie moja swobodny oblot. Z checia bym nawiazal kontakt z hodowcami tej razy u ktorych te golebie koziolkuja. Moze ktorys z kolegow obecnych na forum na takie krymki bialostockie albo zna kogos kto takie posiada.
Problem w tym, ze te koziolkujace maja piekny lot ale stracily na wygladzie.Rysunek jest wporzadku ale maja dluzszy dziob niz wystawowa krymka bialostocka,poprostu selekcja szla w innym kierunku.Plusem jest to ze nie potrzebuja mamek!Bardzo rzadko zdarza sie ptak o idealnym wygladzie i koziolkujacy.
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
Tomek ja nie pisalem dlugi lot tylko piekny lot i chodzilo mi o to ze jest to lot z wieloma wywrotami,podwojnymi a czasem nawet potrojnym. A jesli chodzi o ich rase to napewno nie sa to krymki polskie! Krymka polska jest wieksza ma inna postawe i ma dlugi dziob, a te o ktorych pisze maja troszke dluzszy dziob od wystawowej krymki bialostockiej ktora jest golebiem typowo krotkodziobym.
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
Rzeczywiscie sory po prostu Âźle przeczytalem. Masz moze zdjecia tych golebi. Moze podeslesz mi na maila tomek_kul@o2.pl
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
Liteon masz racje , w lotnym stadzie zamojskich czy budapesztow to cecha nieporzadana, wywrotne sztuki eliminuje sie bo lecac w stadzie z "normalnymi" ptakami przy wywrocie opadaja i rozpraszaja stado.Tylko wiesz jak sie trzyma to co sie kocha
...Zreszta jesli one lataja z innymi wywrotnymi rasami to naprawde swietnie to wyglada,tyle ras a wszystkie wywracaja!!!