Ciekawostka z Chin,
- Krzysiek_pigeon
- Kontakt:
Ciekawostka z Chin,
Przypadkowo znalazłem coś takiego, http://www.eaglehunter.co.uk/Equipment/ ... igeon.html
Re: Ciekawostka z Chin,
Pewnie są to odstarszacze przeciwko skrzydlatym drapieżnikom
Szukaj a znajdziesz
- Krzysiek_pigeon
- Kontakt:
Raczej tak, chociaż dźwięk jaki wydają te piszczałki jest dosyć ciekawy.Szukałem jakichś informacji o wywrotkach chińskich, chinese nasal tuft? może ktoś wie coś o tej rasie??
Normalnie parodia ,gołębie lataja pod olbrzymią wolierą. Ciekawe dlaczego? ,ze względu na dużą ilość drapieżników?
Szukaj a znajdziesz
- Krzysiek_pigeon
- Kontakt:
Gołębie nie latają w wolierze, tylko na zewnątrz.Filmik jest nagrywany z woliery i dlatego jest takie wrażenie.Ma ktoś może informacje na temat w/w wywrotków?
Poszukaj w archiwalnych numerach "Gołębnika". Jest tam ciekawy artykuł Macieja Kolińskiego o chińskich wywrotkach i o lotach gołębi z piszczałkami. Kilka sporych hodowli tej rasy znajduje się w Niemczech, jednak tamtejsze ptaki przeważnie nie wywracają, może z powodu wieloletniego chowu wolierowego.
Też słyszałem o tych piszczałkach ale, że one nie mają nic wspólnego z odstraszaniem jastrzębi, ale kto ich tam wiem co chińczycy potrafią wymyśleć. Fajny filmik żeby nie te ujadające psy 

- Krzysiek_pigeon
- Kontakt:
Czy ktoś w Polsce hoduje te gołębie, może ktoś ma jakiś kontakt do hodowcy tej rasy?Pozdrawiam.
Witam,jeżeli chodzi o wywrotki chińskie to posiadam czarną samiczkę, kupiłem ją na wystawie w Broniszach moje gg 334873
Dwa czarno- białe samczyki były na giełdzie przy wystawie w Poznaniu, zastanawiałem się nad kupnem,jednak w końcu zrezygnowałem. Dwa samce i potencjalny brak możności zdobycia samicy przy cenie 400zł za oba to jak dla mnie spora przesada.Podobne do chińskich piszczałki dla gołębi są stosowana przez arabskich hodowców na Bliskim Wschodzie.Prawdopodobnie poza wrażeniami akustycznymi mają na celu także odstraszanie drapieżników.
Myślę, że takie "piszczałki" można spokojnie "zamontować" na gołębiach pocztowych (na oblotach "przy-gołębnikowych"), albo na srebrniakach "pod pałę" - i jedne i drugie są na tyle mocno zbudowane, oraz mają taki styl lotu, że obciążone "gwizdkiem" nie miały by większych problemów z lataniem.
Zwłaszcza przy dobrze "rozbujanych" srebrniakach, które robią w powietrzu "ósemki", "ścinę" czy jak tam to nazwać, efekt akustyczny byłby oszałamiający
- myślę, że jastrząb nawet by się nie zbliżył do takiego stada 
Zwłaszcza przy dobrze "rozbujanych" srebrniakach, które robią w powietrzu "ósemki", "ścinę" czy jak tam to nazwać, efekt akustyczny byłby oszałamiający

Kaszanka forever !!
Zastanawiam się, czy by nie przetestować takiego wynalazku na moich ptakach, tylko nie bardzo wiem, jak takie piszczałki zdobyć.
- Krzysiek_pigeon
- Kontakt:
Na tej stronie której link jest w pierwszym poscie są piszczałki na sprzedaż, niestety własciciel mieszka w Wielkiej Brytanii.Takie piszczałki chyba nie jest tak bardzo trudno zrobić trzeba tylko wiedzieć jak...mieć jakiś wzór.
Spróbuję ruszyć kontakty ,jeśli to jest w GB. Może uda się ściagnąc kilka szt.Dobrze by było z instruktażem jak toto montowac
Szukaj a znajdziesz
- Krzysiek_pigeon
- Kontakt:
Problem może być z oblataniem gołębi z czymś takim, czy nie będą się tego bać.Może taka duża woliera na tym filmiku jest potrzebna do oswajania gołębi z piszczałkami? Fajna sprawa te piszczałki, jastrzębie zgłupieją jak usłyszą stado z piszczałkami.
- jbogacz
- Kontakt:
Witam.
Ja mam jeden zestaw z dwoma piszczałkami. Kupiłem go w Niemczech na wystawie w Lipsku kosztował 12 euro. Jest wykonana ze specjalnego bardzo lekkiego drewna waży 3 gramy. Nie miałem czasu i okazji, aby ten zestaw wypróbować, może jeszcze zdążę w tym roku zamontować pocztowemu jak skończy pierzenie . Mam instrukcję jak montować piszczałki .
Ja mam jeden zestaw z dwoma piszczałkami. Kupiłem go w Niemczech na wystawie w Lipsku kosztował 12 euro. Jest wykonana ze specjalnego bardzo lekkiego drewna waży 3 gramy. Nie miałem czasu i okazji, aby ten zestaw wypróbować, może jeszcze zdążę w tym roku zamontować pocztowemu jak skończy pierzenie . Mam instrukcję jak montować piszczałki .
- Załączniki
-
- piszczalka.jpg (6.49 KiB) Przejrzano 4812 razy
Jurek Bogacz