Jednak hodowców i pasjonatów nie tak łatwo zrazić, każdy z nas coś potrafi wymyślić i wspólnie możemy rozwiązać ten problem. Proponuje, aby tutaj każdy chętny dodał własny lub wymienił się uwagami do już powstałych. Osobiście chciałbym zaprezentować pierwszy sposób, który jest bardzo prosty do wykonania i czasowo nie odbiega od wykonania paczki z kartonu, wystarczy odrobina chęci i materiałów i pakunek jest gotowy.
1. Na początek potrzebne są:
- - 2 skrzynki po owocach (można je bez problemu dostać w wiekszości sklepów, przeważnie znajdują się w niej owoce cytrusowe)
- - karton do wypełnienia dna
- - 4 gwoździe lub pinezki
- - kawałek sznurka (ja użyłem starej sznurówki)
- - trochę drutu
- - plastikowa butelka po napoju
- - trochę starej gąbki
- - szeroka taśma klejąca

2. ścinamy wzdłuż zaznaczenia ścianki przy uchwytach

3. w ten sposób otrzymujemy 2 takie same części klatki

4. docinamy kawałek kartonu na dno klatki, polecam rogi zagiąć w trójkąt jak na zdjęciu, wtedy lepiej się układa

5. na rogach klatki karton mocujemy za pomocą gwoździków lub pinezek

6. mając 2 części klatki, należy je połączyć, wykonujemy otwory i łączymy za pomocą kawałka sznurka (próbowałem zrobić mocowanie z drutu, ale sznurek lepiej się sprawdza jako zawias)

polecam wiązanie od środka w celu łatwiejszego oklejenia taśmą

7. teraz bierzemy butelkę, obcinamy i za pomocą drucika mocujemy do ścianki klatki, a następnie wkładamy do niej kawałek gąbki

8. w ten oto sposób otrzymujemy gotową klatkę, która nadaje się do wysyłki, z przodu jest zamykana wiązaniem na sznurek

Klatkę konsultowałem z naczelniczką mojej poczty i została ona pozytywnie oceniona, nie jest wymagana kłódka, wiązanie z przodu sznurkiem na węzeł jest wystarczające. Ponadto zaleciła ona oklejenie klatki wzdłuż miejsca styku taśmą klejąca, jako dodatkowe zabezpieczenie.
Po oklejeniu taśmą z boku w miejscu otworów rozcinamy ją i zaginamy do środka, w ten sposób powstają uchwyty do noszenia.
Mam nadzieje, że mój pomysł się spodoba i rozwiąże problemy z wysyłką ptaków.
Liczę na ewentualne uwagi i komentarze oraz nowe pomysły.