Witam.Wściekły w temacie genetyka przepisałem wszystko o kolorach,tam jest dokładna rozpiska ,który kolor jest dominujący ,a który ustępujący.Jeżeli młodzi chcą niech znajdą ten post w genetyce i się pobawią w detektywów.Opisał to dosyc ładnie Peterfi .Ten przykład tam jest też (o ile pamiętam )podany.Nie potrzeba się tego uczyc na pamięc.Zapomnisz wystarczy zajrzec do książki.Identycznie jest ze schematami łączenia w pary.Nie trzeba się tego uczyc na pamięc.Po to są książki lub net.Jeżeli jednak nie wiesz ,że tak można to nawet nie zaczniesz szukac.A kto Ci mówił,że koniec selekcji,po stworzeniu linii?Tworzysz nowe linie i selekcja nadal trwa.Jednak masz już dużo mniej odrzutów.A większośc ptaków,które dla Ciebie (gdy masz dużo dobrych młodych) są odrzutem,to dla innego są cennym nabytkiem.A dwóch palców używasz po to by chowac forsę do portfela a nie urywac młodemu łeb.Jednak zawsze będą trafiały się ptaki słabe(odrzuty) jednak będzie ich zdecydowanie mniej niż przy kojarzeniu wolnym(jednorodnym).Aby uniknąc zbytniego pokrewieństwa można( mając kilka linii )stosowac połączenia ptaków(tych wyselekcjonowanych) z ptakami z innych linii.
Piszesz o Niemcach.Tam jak wszędzie są dobrzy i gorsi hodowcy.A na wystawach są ptaki i złych i dobrych.Jednak nawet Gołębiewski pisał,że jak pokażą rasę to 300 ptaszków jeden w drugiego.A o zwycięstwie decydują niuanse.Wniosek z tego,że hodowla na pokrój jest u nich na bardzo wysokim poziomie.I dopiero gdy umiesz hodowac ptaki bardzo dobre pokrojowo ,przychodzi czas na zabawę kolorami.Wcześniej to by było bez sensu.Za dużo u mnie cech do poprawienia.A trzeba stopniowo i po kolei.U Ciebie łatwiej bo ty nie zwracasz uwagi na pokrój tylko jedna cecha Cię interesuje,akrobacja.A u mnie wszystko i głowa,dziób,sylwetka,figura,oko czy wysokie nogi.To wszystko jest oceniane i nad tym wszystkim muszę pracowac.Dopiero gdy będę w tym naprawdę bardzo dobry,zacznę zabawę z kolorami.Nie wiem czy jest sens przedstawiac schemat hodowli na linię i kojarzeń między liniowych.Jeżeli jednak kogoś to interesuje to napiszę.Pozdrawiam.