Groch
Groch
Witam, panowie i ew panie, wiecie gdzie mogę kupić groch zielony i żółty o średnicy do 8mm? Na rynkach mają tylko wielki, a taki jaki jest w mieszankach byłby idealny jednak pytałem handlarzy i nie ma możliwości załatwienia takiego, nw jak jest u was, pomoże ktoś, jakiś sklep lub sami macie nadmiar 

Re: Groch
8mm to jest mały groch?
W mieszankach też są różne grochy, dla krótkodziobych masz dużo drobniejszy niż np. dla pocztowych, ten można bez problemu nabyć u większości ludzi, którzy sprzedają karmę, z tym drobnym jest trochę trudniej.

zwykły nie jest mi potrzebny, a taki 8mm to jest właśnie drobny
Zobacz tutaj mają duży wybór, może będzie Ci coś odpowiadać http://www.slonecznik.com.pl/karmy-dla-golebi. Ja kupuję tam różne mieszanki i i zawsze trzymają jakość. Mają też miłą obsługę, może Ci pomogą.
Małe gołąbki faktycznie mogą mieć problemy z jedzeniem regularnego grochu.
Natomiast standardowej wielkości gołąbki spokojnie sobie dają radę.
Taki mały groch można kupić.
Sposób I
- szukać skupu grochu i czyszczarni grochu. Tzw odpady, połówki i małe nasiona są odrzucane.
Taki odpad jest pełnowartościowy, ale dużo tańszy no i mniejszy.
Sposób II
- czasami groch się rolnikowi wyrodzi i jest mały.
Ja w tym roku taki dostałem ładny mały groszek, 25zł za worek 50kg.
Natomiast standardowej wielkości gołąbki spokojnie sobie dają radę.
Taki mały groch można kupić.
Sposób I
- szukać skupu grochu i czyszczarni grochu. Tzw odpady, połówki i małe nasiona są odrzucane.
Taki odpad jest pełnowartościowy, ale dużo tańszy no i mniejszy.
Sposób II
- czasami groch się rolnikowi wyrodzi i jest mały.
Ja w tym roku taki dostałem ładny mały groszek, 25zł za worek 50kg.
Dzięki, ale udało mi się kupić trochę przez internet, a resztę dokupiłem na rynku, jest tylko problem, bo muszę wybierać połówki :/
trafiłeś naprawdę okazyjniefelix8024 pisze: Ja w tym roku taki dostałem ładny mały groszek, 25zł za worek 50kg.

za ładny groch za metr trzeba dać 100zł, za tzw odpad nie cenią wiecej niż połowa ceny normalnego, bo inaczej nikt tego nie kupi.wik76 pisze:trafiłeś naprawdę okazyjniefelix8024 pisze: Ja w tym roku taki dostałem ładny mały groszek, 25zł za worek 50kg.
tutaj był akurat groch wyrodzony, ładny czysty tyle że drobny dla gołebi idealny.
problem w tym że taki towar bardzo rzadko jest do kupienia. dlatego wziąłem kilka metrów na zapas.;D