Gołębnik
Gołębnik
Witam. Zamierzam jutro kupić pustaki 8 cm i wymurować z nich gołębnik. Myślicie, że gołębnik taki jest zdrowszy od drewnianego ? i czy grubość 8 cm wystarczy ? Dodam jeszcze, że bede stawiał tylko 2 sciany bo buduje go już w kącie gospodarczego zrobionego z pustaków o grubości 24 cm.
Re: Gołębnik
witam, napewno nie będzie zdrowszy od drewnianiego, może być zbliżony jeżeli zrobisz odpowiednią wentylacje oraz izolację zarówno termiczną jak i przed wilgocią z gleby. O ile się nie myle to było już kilka tematów dotyczących odpowiedniego gołębnika, gdzie wszystkie szczegóły techniczne były omawiane. Co do 8 cm pustaków to wg mnie za mało raz ze słaba izolacja termiczna, dwa ze takie scianki moja troche za mała wytrzymałość, 12 cm to absolutne minimum.
Zdecydowanie lepszy byłby z drewna. Jeśli pustaki, to 24cm + izolacja, w przeciwnym wypadku będzie do bani:latem gorący, zimą zimny i do tego nadmiernie wilgotny.
Drewniany kolego. Może koszty większe, bądź zbliżone, i "długowieczność" mniejsza, ale zdrowszy. Lepsza wentylacja, wilgotność na odpowiednim poziomie... a co do postów kolegów: Po większości racja. Nie zgodzę się z tym, że "w lato gorąco w zimę zimno". Gołębiowi temperatura zbytnio nie przeszkodzi. Ważne żeby nie lało, albo nie sypało na niego. Niektórzy stosują nawet gołębniki półotwarte, z jedną ścianą wykonaną z siatki. Zimą wystarczy śnieg wygarniać, i jest OK.
GG 9883309
- niskolotny
- Kontakt:
ale średnia będzie OK.krzysiek pisze:będzie do bani:latem gorący, zimą zimny
J.
ja również jestem zdania ze gołębnik drewniany jest dużo lepszy dla gołębi szczerze mowiąc nie wyobrażam sobie budowania murowanego gołębnika, może i temperatura gołębiom nie przeszkadza ale uważam że moze wpływac na ich samopoczucie szczególnie przy wrażliwszych rasach
Witam.Oprócz odpowiedniego metrażu oraz dobrego doświetlenia gołębnika najistotniejsza jest odpowiednia wilgotnośc oraz dobowa różnica temperatur w granicach 5-7 stopni.Jeżeli spełnisz te warunki to materiał możesz wybrac dowolny.Jednak ja jestem za drewnem.Pozdrawiam.