autor: krzysiek » pn lut 15, 2010 8:08 pm
Rasy, które wymieniłeś różnią się stylem lotu i to znacznie. wuta i kelebek(kalebek) to rasy nurkujące, robiące przy tym przed lądowaniem "spiralę". Można je dostać w Niemczech i we Francji, ale to dość drogie ptaki. Adany nurkując opadają prostopadle aż do ziemi. Donek (dunek), czyli roller macedoński należy do rollerów nurkujących. Ptaki te lądując wykonują całą serię wywrotów, aż do samej ziemi, niektóre osobniki rozbijają się przy tym.Również do kupienia w Niemczech i Francji . Adany mam od 3 lat.Na razie jestem na etapie zdobywania materiału hodowlanego. To duże, silne ptaki, wielkości prawie rzeszowskiego wystawowego, jednak dość delikatne. Pochodzą z innego klimatu (Turcja, Syria, Liban) i do naszej wilgotnej jesieni są nieprzystosowane.Nabywałem ptaki z hodowli niemieckich (część zdobyłem dzięki kontaktom Zbitera). Ptaki z tamtejszych hodowli są delikatne i podatne na infekcje, dlatego część z nich niestety adaptacji do nowych warunków nie przeżyła.Mam obecnie trzy pary i wolnego samca. Dotychczas ptaków nie ganiałem do lotu. Mam zamiar rozpocząć treningi od wiosny.