Profilaktyka dla gołębi
Profilaktyka dla gołębi
Chciałem się podzielić wiedzą o profilaktyce którą zdobyłem w rozmowach z dobrymi hodowcami i przeczytałem na innych forach.
1. Marchewki należy drobno pokroić i tak karmić, ale dobrze jest ją wcześniej pokropić olejem.
Można też podać sok z marchewki wymieszany z ziarnem.
2. Składniki : 750g marchewki, 1cebula, 1seler, 1jabłko, 5 ząbków czosnku. Wszystko oczyszczone pokroić i przepuścić przez sokowirówkę. Potem do tego dodać 5 łyżek stołowych miodu rozpuszczonego w ciepłej wodzie. Wody należy tyle dodać aby wszystkiego w całości było 1litr. To jest w zasadzie 5 porcji po 200 ml soku. Taką porcję podajemy do ok. 2 litrów wody. Podajemy przez 3 kolejne dni.
Podobno rewelacja.
3. Składniki: 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki stołowe octu i dodatek oleju, 2 łyżki stołowe miodu.
Tą całość zmielić na pastę. Taką pastę należy podawać wymieszaną z ziarnem. Można to jeszcze
ulepszyć dodając drożdży piwnych. Podawać przez kilka dni.
4. Podawanie słodu. Podać 1 litr jęczmienia do 6-7 litrowego garnka i zalać 5 litrami zimnej wody a
następnie odstawić do ochłodzenia. Podczas podgotowywania z ziarna wydobędzie się słód. Teraz
słód jęczmienny należy odsączyć a następnie rozcięczony podać do picia. Jęczmień należy skarmić.
5. Zupa dla gołębi.
Składniki: 5 szt. czerwonych buraków, 5 cebul, 1 główna czosnku, 1szt. selera razem z nacią.
To wszystko rozdrobnić na pastę ( najlepiej osobno ) a następnie wymieszać. Tą pastę rozcięczyć
oczek jabłkowym (ale nie za mocno ). Taką papkę można przechowywać w słoiczku w lodówce do
dwóch tygodni. Podajemy to razem z ziarnem - w ilości 1 łyżka stołówka na 10 szt. gołębi.
6. Dla kogoś komu te recepty są uciążliwe, polecam zbierać podczas spaceru: mlecz - liście i korzenie,
zieloną pokrzywę, szczypiorek, pietruszkę itd. Podawać pokrojone.
1. Marchewki należy drobno pokroić i tak karmić, ale dobrze jest ją wcześniej pokropić olejem.
Można też podać sok z marchewki wymieszany z ziarnem.
2. Składniki : 750g marchewki, 1cebula, 1seler, 1jabłko, 5 ząbków czosnku. Wszystko oczyszczone pokroić i przepuścić przez sokowirówkę. Potem do tego dodać 5 łyżek stołowych miodu rozpuszczonego w ciepłej wodzie. Wody należy tyle dodać aby wszystkiego w całości było 1litr. To jest w zasadzie 5 porcji po 200 ml soku. Taką porcję podajemy do ok. 2 litrów wody. Podajemy przez 3 kolejne dni.
Podobno rewelacja.
3. Składniki: 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki stołowe octu i dodatek oleju, 2 łyżki stołowe miodu.
Tą całość zmielić na pastę. Taką pastę należy podawać wymieszaną z ziarnem. Można to jeszcze
ulepszyć dodając drożdży piwnych. Podawać przez kilka dni.
4. Podawanie słodu. Podać 1 litr jęczmienia do 6-7 litrowego garnka i zalać 5 litrami zimnej wody a
następnie odstawić do ochłodzenia. Podczas podgotowywania z ziarna wydobędzie się słód. Teraz
słód jęczmienny należy odsączyć a następnie rozcięczony podać do picia. Jęczmień należy skarmić.
5. Zupa dla gołębi.
Składniki: 5 szt. czerwonych buraków, 5 cebul, 1 główna czosnku, 1szt. selera razem z nacią.
To wszystko rozdrobnić na pastę ( najlepiej osobno ) a następnie wymieszać. Tą pastę rozcięczyć
oczek jabłkowym (ale nie za mocno ). Taką papkę można przechowywać w słoiczku w lodówce do
dwóch tygodni. Podajemy to razem z ziarnem - w ilości 1 łyżka stołówka na 10 szt. gołębi.
6. Dla kogoś komu te recepty są uciążliwe, polecam zbierać podczas spaceru: mlecz - liście i korzenie,
zieloną pokrzywę, szczypiorek, pietruszkę itd. Podawać pokrojone.
Re: Profilaktyka dla gołębi
Profilaktyka dla gołębi, ale przeciwko czemu?
To ja podam profilaktykę dla hodowcy przeciwko osłabieniu. I zaczerpniętą nie ze źródeł mówionych tylko ze źródeł pisanych.
- Miksujemy cytryny na mus,
- wkładamy do nich całe, umyte jaja,
- po trzech dniach, kwas cytrynowy rozpuści skorupę /CaC03/,
- dodajemy miód i 70% alkohol,
- wszystko miksujemy.
Użycie - pić 1 kieliszek dziennie.
Jest to mikstura wzmacniająca, opracowana przez prof. z Wrocławia.
Na zdrowie!
Pozdr.
To ja podam profilaktykę dla hodowcy przeciwko osłabieniu. I zaczerpniętą nie ze źródeł mówionych tylko ze źródeł pisanych.
- Miksujemy cytryny na mus,
- wkładamy do nich całe, umyte jaja,
- po trzech dniach, kwas cytrynowy rozpuści skorupę /CaC03/,
- dodajemy miód i 70% alkohol,
- wszystko miksujemy.
Użycie - pić 1 kieliszek dziennie.
Jest to mikstura wzmacniająca, opracowana przez prof. z Wrocławia.
Na zdrowie!
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Brzmi zachęcająco, ale poproszę o dokładniejsze proporcje: ile czego.
Dużo alkoholu 70% i będzie lepsze działanie.
- Jarek Siedlecki
- Kontakt:
Wypadałoby widzieć co to jest słód i jak się go otrzymuje.Antek pisze:Chciałem się podzielić wiedzą o profilaktyce którą zdobyłem w rozmowach z dobrymi hodowcami i przeczytałem na innych forach.

Dirko
Ja też mam coś dla hodowcow [ dr-kwasniewski.pl ] Polecam.
doktor kwasniewski a moze magister?
Mnie dieta dr Kwasniewskiego pomogła w wyleczeniu kilku chorób takich jak miażdżyca nóg,arytmia serca na tej diecie niewiem co to jest grypa. Wiec proponuje sprawdż a pużniej ewentualnie krytykuj.
Mnie dieta Kwaśniewskiego jak najbardziej odpowiada. Zwłaszcza , że zaleca jeść bez ograniczeń białe mięso i to nieco inne, niż zaleca większość lekarzy, czyli moje ulubione : golonka, boczek i inne pyszności. Dieta cud, tym bardziej, że i browarka nie odradza a i kieliszek czegoś mocniejszego jest przy tej diecie jak najbardziej wskazany. Polecam.
,, Profilaktyka dla gołębi, ale przeciwko czemu? "
Zjak pytanie nie na miejscu. A po co dajesz gołębią zakwaszacz, czosnek itp. chyba o to samo chodzi Antkowi. Ja środków własnej produkcji nie stosuję, ale kto wie czy nie są lepsze. Olejek czosnkowy, który teraz kupujemy może być i prawdopodobnie jest robiony z chińskiego czosnku, to jakie on ma działanie? znikome albo żadne...
Zjak pytanie nie na miejscu. A po co dajesz gołębią zakwaszacz, czosnek itp. chyba o to samo chodzi Antkowi. Ja środków własnej produkcji nie stosuję, ale kto wie czy nie są lepsze. Olejek czosnkowy, który teraz kupujemy może być i prawdopodobnie jest robiony z chińskiego czosnku, to jakie on ma działanie? znikome albo żadne...
Witam.O co chodzi z tym chińskim czosnkiem? coś z nim nie tak?.Pozdrawiam.
Chiński czosnek niema żadnych właściwości po prostu nie działa i nie zabija chorobotwórczych drobnoustrojów.
wik76 - pytanie zadałem autorowi tematu, a nie Tobie i możesz sobie darować odpowiedź.
Nie wprowadzaj zamieszania dot. czosnku czy olejku czosnkowego skoro nie masz pewności. Czosnek chiński, amerykański czy ruski, jest czosnkiem i koniec.
Przepis na miksturę dla hodowcy przytoczyłem z artykułu zamieszczonego w GW z dnia 6.04.12. prof. Tadeusza Trziszki z UP we Wrocławiu. Profesor ten zajmuje się właściwościami odżywczymi jaj kurzych
i innymi sprawami zdrowotnymi związanymi ze spożywaniem jajek. Artykuł jest na dwie strony.
Postaram się zrobić jakieś rozpoznanie na tego profesora bo to co pisze jest ciekawe.
Pozdr.
Nie wprowadzaj zamieszania dot. czosnku czy olejku czosnkowego skoro nie masz pewności. Czosnek chiński, amerykański czy ruski, jest czosnkiem i koniec.
Przepis na miksturę dla hodowcy przytoczyłem z artykułu zamieszczonego w GW z dnia 6.04.12. prof. Tadeusza Trziszki z UP we Wrocławiu. Profesor ten zajmuje się właściwościami odżywczymi jaj kurzych
i innymi sprawami zdrowotnymi związanymi ze spożywaniem jajek. Artykuł jest na dwie strony.
Postaram się zrobić jakieś rozpoznanie na tego profesora bo to co pisze jest ciekawe.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Tak jak i chiński miód jest miodem
Tylko co Krzysiek na to bo ma ciekawe spostrzeżenia o nim
.

A skąd to wiesz? a niechorobotwórcze zabija? a obniża ciśnienie krwi? a ma zapach czy nie ma zapachu?wik76 pisze:Chiński czosnek niema żadnych właściwości po prostu nie działa i nie zabija chorobotwórczych drobnoustrojów.
No to wspaniały czosnek.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Sory nie robię tu zamieszania i robił nie będę.
Co do chińskiego czosnku, to wiem co piszę do naszego mu daleko, ale Ty możesz żyć w przekonaniu, że jest lepszy.
Bez urazy pozdrawiam
Co do chińskiego czosnku, to wiem co piszę do naszego mu daleko, ale Ty możesz żyć w przekonaniu, że jest lepszy.
Bez urazy pozdrawiam
-
- Kontakt:
Wiki ale powiedz nam skąd Ty wiesz, że przy produkcji olejków czosnkowych używany jest jakiś "chiński czosnek" ? Jest wiele firm olejków czosnkowych i śmiem wątpić, że wszystkie używają chińskiego czosnku. Sam nie stosuję olejku czosnkowego (za bardzo śmierdzą po tym poidła), ale jeśli ktoś wątpi w działanie olejku to równie dobrze może kupić polski czosnek w sklepie (prosty do odróżnienia) albo samemu zasadzić co byłoby najlepszym rozwiązaniem. 

W.K
Garlacze- napisałem prawdopodobnie.
Wiadomo,że teraz wszędzie liczy się tylko kasa a z chińskich produktów jest dużo taniej a to, że lepsza jakość już się nie liczy widać we wszystkim. Dlatego mam prawo tak sądzić, ale Panowie dajmy sobie już spokój z tym czosnkiem.
p.s.
Nie dziwię się, że śmierdziały Ci poidła po olejku czosnkowym, bo go daje się do karmy a nie do pićia
Wiadomo,że teraz wszędzie liczy się tylko kasa a z chińskich produktów jest dużo taniej a to, że lepsza jakość już się nie liczy widać we wszystkim. Dlatego mam prawo tak sądzić, ale Panowie dajmy sobie już spokój z tym czosnkiem.

p.s.
Nie dziwię się, że śmierdziały Ci poidła po olejku czosnkowym, bo go daje się do karmy a nie do pićia

-
- Kontakt:
To, że teraz liczą się tylko pieniądze to akurat prawda, ale może trafi się jakaś uczciwa firma
. Oczywiście masz prawo sądzić jak Ci się tylko podoba.
Jeśli już chcesz mnie poprawić to powinieneś wiedzieć, że olejek czosnkowy można stosować zarówno na karmę jak i do picia, zależy to od tego jakiej firmy olejek masz na myśli
.
Gołąb-wigor : olej czosnkowy
DAWKOWANIE:
Gołębie dorosłe - 1-2 ml/ 1 L wody przez 3-5 dni.
Gołębie młode - 1 ml/ 2 L wody przez 3-5 dni.
Zalecane powtórzenia co 7-10 dni.
Stosując na karmę: 2 ml/ 1 kg karmy
W szczególnych wypadkach można podwoić dawkę
Tutaj masz przykład
.

Jeśli już chcesz mnie poprawić to powinieneś wiedzieć, że olejek czosnkowy można stosować zarówno na karmę jak i do picia, zależy to od tego jakiej firmy olejek masz na myśli

Gołąb-wigor : olej czosnkowy
DAWKOWANIE:
Gołębie dorosłe - 1-2 ml/ 1 L wody przez 3-5 dni.
Gołębie młode - 1 ml/ 2 L wody przez 3-5 dni.
Zalecane powtórzenia co 7-10 dni.
Stosując na karmę: 2 ml/ 1 kg karmy
W szczególnych wypadkach można podwoić dawkę
Tutaj masz przykład

W.K
- Jarek Siedlecki
- Kontakt:
Gdyby wszystko, co jest wyprodukowane w Chinach, było złej jakości to Chińczycy nie stworzyliby takiej potęgi gospodarczej i wojskowej oraz przede wszystkim nie byłoby ich ponad miliard. 

Dirko
Witam ponownie. W dalszym ciągu nikt nie potrafi mi odpowiedzieć czym różni się czosnek chiński od sprowadzonego np. z Holandii czy od naszego?. Może zawartością allicyny na 1kg?.Może jakimiś innymi właściwościami, może dużą ilością chemi zawartą w nim ? Pytam dlatego, że sam robię mikstury dla gołebi i ostatnio użyłem do produkcji oleju czosnkowego chyba czosnku chińskiego, lub z jakiegoś innego kraju. W związku z tym mam pytanie - czy olej ten jest bezwartościową breją??? Czy mam go wylać i nie podawać gołębią? Pozdrawiam.
Arkad! przestań panikować. Ktoś puścił plotkę i zaczęło się.
Przede wszystkim czosnek, jak i każde inne warzywa, jeśli są sprowadzane na teren UE to podlegają kontroli fitosanitarnej bo są przeznaczone do spożycia dla ludzi. Czosnek, jako surowiec jest wykorzystywany m.in. w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym i musi odpowiadać pewnym wymogom.
Martw się lepiej o to, żeby zboże, które kupujesz na karmę było tańsze, a nie droższe, nie przenawożone chemicznie i bez obecności środków ochrony roślin.
A Jarek Siedlecki ma rację odnośnie Chin.
Pozdr.
Przede wszystkim czosnek, jak i każde inne warzywa, jeśli są sprowadzane na teren UE to podlegają kontroli fitosanitarnej bo są przeznaczone do spożycia dla ludzi. Czosnek, jako surowiec jest wykorzystywany m.in. w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym i musi odpowiadać pewnym wymogom.
Martw się lepiej o to, żeby zboże, które kupujesz na karmę było tańsze, a nie droższe, nie przenawożone chemicznie i bez obecności środków ochrony roślin.
A Jarek Siedlecki ma rację odnośnie Chin.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Ma racje ale w innych krajach byly z tym czosnkiem afery http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /290555853
To wszystko dlatego że produkują wadliwe prezerwatywyJarek Siedlecki pisze:Gdyby wszystko, co jest wyprodukowane w Chinach, było złej jakości to Chińczycy nie stworzyliby takiej potęgi gospodarczej i wojskowej oraz przede wszystkim nie byłoby ich ponad miliard.

Arkad2007 pisze:Witam ponownie. W dalszym ciągu nikt nie potrafi mi odpowiedzieć czym różni się czosnek chiński od sprowadzonego np. z Holandii czy od naszego?. Może zawartością allicyny na 1kg?.Może jakimiś innymi właściwościami, może dużą ilością chemi zawartą w nim ? Pytam dlatego, że sam robię mikstury dla gołebi i ostatnio użyłem do produkcji oleju czosnkowego chyba czosnku chińskiego, lub z jakiegoś innego kraju. W związku z tym mam pytanie - czy olej ten jest bezwartościową breją??? Czy mam go wylać i nie podawać gołębią? Pozdrawiam.
Akurat tak się składa, że czosnek z Chin idzie drogą handlową przez Holandię (i kilka innych krajów) aby nabyć "praw" UE... takie małe obejście przepisów.
A tak swoją drogą roczny obrót na czosnku w UE (Chińskim czosnku) to około 5 mld "ojro".